Vesti > Politika

Nova VLADA pred NAJVEĆIM IZAZOVIMA, u narednim mesecima problem će biti ENERGETSKA KRIZA

Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić obratila se narodnim poslanicima govoreći o planovima za naredni period

Izvor: K1info/Tanjug

25/10/2022 > 17:03

podeli vest:

Nova VLADA pred NAJVEĆIM IZAZOVIMA, u narednim mesecima problem će biti ENERGETSKA KRIZA
Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Mandatar za sastav nove vlade, Ana Brnabić, rekla je da će se naredna vlada suočiti sa izazovima mnogo većim i mnogo zahtevnijim, nego što smo mogli da zamislimo pre dve godine.

Kako je rekla, iako su svi mislili da će doći bolji dani posle pandemije korona virusa, desio se rat u Ukrajini. Sada su dve isključive ekonomske teme postale energetika i inflacija.

 

 

 

Ona je ocenila da svet polako klizi u Treći svetski rat, sa sve češćim i sve ozbiljnijim zveckanjem nuklearnim naoružanjem i sve manjim šansama za mir koji bi se sklopio u kratkom roku.

Kako je najavila apsolutni prioritet u mandatu ove Vlade biće energetika, odnosno, kako je to jednom prilikom naglasio i predsednik Srbije nova energetska politika Srbije.

- Na isti način na koji smo se fokusirali na zdravstvo u mandatu prethodne Vlade, tako ćemo sada morati da se bavimo energetikom. Moraćemo u to da unesemo sve svoje znanje i energiju, da budemo hrabri, pokušavamo nove stvari, menjamo ustaljen način razmišljanja i usvajamo inovacije, da se oslonimo na sopstvene kapacitete, i pokažemo da i sada, u ovoj oblasti, možemo da ponovimo ono što smo uradili u zdravstvu - rekla je ona.

Brnabić je istakla da je Srbija u energetici, posle decenija stagnacija, već krenula da menja stvari, tako da sledeće godine možemo da računamo na nove energetske kapacitete.

Kazala je da će biti potrebna izgradnja naftovoda, a u novu energetsku politiku Srbije biće uloženo oko 12 milijardi evra u narednim godinama u okviru razvojnog plana Srbija 2025. Nova energetska politika Srbije podrazumeva i nastavak zelene tranzicije i ulaganje u zelenu agendu i zaštitu životne sredine.

Rekla je da se postavlja pitanje kako u ovako teškim okolnostima možemo da nastavimo kapitalne investicije u putnu i železničku infrastrukturu, uvećamo investicije u energetsku infrastrukturu, i zadržimo trend kontinuiranog rasta plata i penzija, a da sve to uradimo na fiskalno odgovoran način, držeći javni dug ispod 60 odsto našeg BDP-a i postepeno smanjujući budžetski deficit.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Jedini odgovor na to je - dodatnim povećanjem naše konkurentnosti i produktivnosti privrede. I u jednoj i u drugoj oblasti imamo prostora za dodatni rast. Taj rast, pre svega, treba da bude rezultat dodatnog unapređenja našeg obrazovnog sistema, većeg ulaganja u nauku i inovacije, i upotrebe savremenih tehnologija, kao što je veštačka inteligencija (VI) – rekla je Brnabićka.

- Zato nam je toliko važna implementacija jednog od najambicioznijih projekata u mandatu buduće Vlade - BIO4 kampusa. Sa digitalizacijom smo uradili mnogo, ali mi sada moramo da idemo dalje, a dalje znači biotehnologija - rekla je ona.

Mandatarka je istakla da u mandatu ove Vlade moramo dodatno da ojačamo dualno obrazovanje, jer je uvođenje modela dualnog obrazovanja, po ugledu na Nemačku, Švajcarsku i Austriju, bez sumnje, jedna od najznačajnijih reformi u zemlji u poslednjih nekoliko decenija.

Tokom sledeće godine, kaže, završićemo izgradnju BioSens instituta, kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, završićemo i Centar izvrsnosti u Kragujevcu i započeti realizaciju treće faze Državnog data centra u Kragujevcu za njegovo proširenje i prerastanje u Inovacioni distrikt.

Ukazala je da će nam to pomoći da dodatno unapredimo zdravstvo Srbije u mandatu nove Vlade.

Uz infrastrukturu u zdravstvu i povećanje plata medicinskim radnicima, nastavićemo sa kompletnom digitalizacijom zdravstva, kako bi zdravstveni sistem napravili efikasnijim, više fokusiranim na korisnike, a medicinske radnike oslobodili nepotrebne administracije.

Vlada, podvlači, mora da nastavi da radi na implementaciji programa "Srbija 2025".

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Naš plan je da u narednih godinu dana završimo pet autoputeva i brzih saobraćajnica, uključujući deonicu Moravskog koridora do Kruševca, Surčin - Novi Beograd na autoputu Miloš Veliki, obilaznicu oko Beograda do Bubanj Potoka, brzu saobraćajnicu Valjevo - Lajkovac i autoput od Rume do Šapca. Sve navedeno je način da dođemo do zacrtanog cilja da do 2026. godine prosečna plata u Srbiji bude 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra - ukazala je ona.

Brnabić je istakla da su preduslov da bi sve to ostvarili da sačuvamo mir i stabilnost na ovim prostorima. Čitav naš region može biti dugoročno stabilan, bolje povezan i prosperitetan, samo kao deo šire evropske porodice.

EU se može svakako mnogo zameriti, ali ona je najuspešniji mirovni projekat čitavog čovečanstva i, strateški, naša krajnja destinacija jeste u Uniji.

- Međunarodni ugled Srbije najbolje se ogleda u broju poseta stranih zvaničnika našoj zemlji tokom prethodne dve godine, broju razgovora koje je imao predsednik Srbije, broju bilateralnih susreta i učešću na multilateralnim forumima u svetu - rekla je mandatarka.

- Vlada Srbije ima obavezu da, u stalnim konsultacijama i najbližoj mogućoj saradnji sa predsednikom Vučićem, u ovim izazovnim vremenima čuva i brani našu nezavisnost i samostalnost, vodi samostalnu politiku i stalno ima na umu nacionalne interese Srbije - rekla je ona.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

- Srbija želi da postane članica EU i na tome će raditi, ali tražimo da svi pokažu poštovanje prema našem teritorijalnom integritetu kao međunarodno priznate države, na isti način kako se danas, potpuno ispravno, brani teritorijalni integritet drugih međunarodno priznatih država - rekla je Brnabić.

Ona je u svom ekspozeu pred Skupštinom, rekla da Srbija traži da se principi međunarodnog prava poštuju neselektivno, kao i Povelja UN, i da se dosledno poštuju i primenjuju sve rezolucije Saveta bezbednosti UN.

- Ostajemo zemlja koja po ovim pitanjima ima principijelan i nepokolebljiv stav - rekla je ona.

 

 

 

Ostavite komentar