Vesti > Politika

Počeo VAŽAN SASTANAK u Beogradu! Vučić se sastao sa Lajčakom (FOTO)

Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu u novembru prošle godine

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

29/01/2024 > 12:51

podeli vest:

Počeo VAŽAN SASTANAK u Beogradu! Vučić se sastao sa Lajčakom (FOTO)
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Ovo je prva poseta Lajčaka Beogradu ove godine, a poslednji put je bio u glavnom gradu u novembru prošle godine.

Lajčak dolazi u Beograd tri dana uoči najavljenog početka primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj bi evro bio jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

Portparol EU Peter Stano rekao je da će Lajčak, posle današnje posete Beogradu, sutra boraviti u Prištini, kao i da je to deo Lajčakovog "stalnog kontakta i interakcije sa partnerima kako bi im pomogao da napreduju u dijalogu".

Vučić i Lajčak su se poslednji put sastali 17. januara u Davosu, a predsednik Srbije je tada rekao da je upozorio da Priština svojim potezima dovodi u pitanje sve što je do sada postignuto u normalizaciji odnosa.

Vučić je ukazao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom - pokušaj da se ukine dijalog Beograda i Prištine i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM, kao i da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

Lajčak je u Davosu izjavio da je informisao Brisel o nameri Prištine da ukine platni promet sa Srbijom i izrazio uverenje da će se pronaći rešenje koje neće imati nikakvih negativnih posledica.

Ambasade zemalja članica Kvinte u Pristini pozvale su juče Prištinu da suspenduje primenu uredbe centralne banke kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period i navele da uredba izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.
 

Ostavite komentar