Vesti > Politika

Ambasade ZEMALJA KVINTE jasno poručile: SUSPENDOVATI primenu UREDBE O PLATNOM PROMETU na KiM

Cilj ovoga je da se smanji falsifikovana gotovina, zaštiti finansijska stabilnost, poveća transparentnost tokova gotovine...

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Anica Ninković

28/01/2024 > 13:17

podeli vest:

Ambasade ZEMALJA KVINTE jasno poručile: SUSPENDOVATI primenu UREDBE O PLATNOM PROMETU na KiM
Foto: Shutterstock


Ambasade zemalja Kvinte, odnosno Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD u Prištini pozvale su danas na suspenziju primene uredbe centralne banke u Prištini prema kojoj je od 1. februara evro jedino sredstvo za obavljanje gotovinskih platnih transakcija na KiM.

- Kvinta poziva na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug prelazni period, kao i jasna i efikasna javna komunikacija - navedeno je u saopštenju.

Ambasade Kvinte ukazuju da, i pored toga što uredba ima za cilj, kako navode, da smanji falsifikovanu gotovinu, zaštiti finansijsku stabilnost, kao i da poveća transparentnost tokova gotovine, ipak izaziva zabrinutost u pogledu uticaja, posebno na zajednice sa srpskom većinom.

- Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe, posebno na škole i bolnice, za koje se trenutno nijedan alternativni proces ne čini održivim. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život ogromne većine kosovskih Srba koji primaju isplate ili finansijsku pomoć od Srbije - istaknuto je u saopštenju.

Dodaje se da bi o tom pitanju trebalo dalje razgovarati u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Zajedničko saopštenje ambasada zemalja Kvinte u Prištini usledilo je  nakon sastanka ambasadora Kvinte i šefa Kancelarije EU u Prištini sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koji je održan u petak i na kojem je jedna od glavnih tema bila uredba centralne banke u Prištini o platnom prometu.

Centralna banka u Prištini saopštila je 17. januara da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih plaćanja na Kosovu i Metohiji i da ta mera stupa na snagu 1. februara, što bi značilo zabranu upotrebe dinara.

Iz Narodne banke Srbije su istakli da su najavljene mere Prištine za onemogućavanje unosa i korišćenja srpskog dinara na KiM usmerene isključivo na uskraćivanje osnovnih prihoda koje stanovništvo i privredni subjekti ostvaruju u dinarima na Kosovu i Metohiji, a samim tim i na onemogućavanje elementarnih uslova za opstanak pre svega srpskog stanovništva.
 

Ostavite komentar