Vesti > Politika

GOVOR predsednika Vučića u UN: Pokušaj rasparčavanja Srbije počeo je 2008. i JOŠ TRAJE

Srbija radi na očuvanju dijaloga sa Prištinom, ali stalno mora da čini ustupke i dijalog postaje monolog

Izvor: K1info/Tanjug

21/09/2023 > 17:45

podeli vest:

GOVOR predsednika Vučića u UN: Pokušaj rasparčavanja Srbije počeo je 2008. i JOŠ TRAJE
Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da želi da podigne glas u ime Srbije, ali i u ime svih onih koji i 78. godina od osnivanja UN istinski i jednako veruju da su principi povelje UN jedina suštinska odbrana svetskog mira, prava na slobodu i samostalnost naroda i država, ali i zalog samog opstanka ljudske civilizacije.

On je na debati tokom zasedanja 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku rekao da se tu obraća kao predstavnik slobodne i samostalne zemlje, koja se nalazi na putu priključenja EU, ali istovremeno nije spremna da pogazi svoja tradicionalna prijateljstva koja je vekovima gradila.

 

- Novi globalni talas ratova i nasilja koji udaraju na temelje međunarodne bezbednosti jeste bolna posledica, čiji uzrok leži u napuštanju Principa zacrtanih u Povelji UN. Svi koji govorimo u ovom domu, govorimo o svojim problemima, neretko se obračunavajući sa stvarnim i zamišljenim neprijateljem, udvarajući se sopstvenom javnom mnjenju, pričajući bajke iz budućnosti uz nedovoljno realnog sagledavanja stvari - rekao je Vučić.

On je istakao da iako su svi čuli reči generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, malo ko ga je slušao, a da gotovo nijedan svetski dnevnik nije preneo njegove upozoravajuće reči.

- Uostalom, u eri dominacije socijalnih mreža, u kojoj je važno samo dobiti 'lajk' više, u eri u kojoj svakom kućnom ljubimcu se posvećuje više pažnje nego deci, nije ni čudo da ne razaznajemo opasnosti koje su pred nama - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da ne može i nema pravo kao predsednik jedne "nevelike zemlje", da govori o odnosima između velikih sila, da mu to nije posao, niti bi to umeo, ali da može I želi da govori o tome kako nepoštovanje međunarodnog javnog prava može da dovede do užasnih posledica. 

- Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još nije završen. Upravo gaženje Povelje UN u Slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim - rekao je on.

Prema njegovim rečima, od prethodne Generalne Skupštine UN Svet nije postao ni bolje, ni bezbednije mesto.

Foto: Tanjug/AP Photo/Richard Drew, File

 

- Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi. I dalje se suočavamo sa problemima energetske bezbednosti, finansijske nestabilnosti, kao i sigurnosti i poremećaja u lancima snabdevanja hranom i lekovima. Rešenja za mnoge probleme, ne samo da nismo pronašli, već su oni postali brojniji, a neki od njih još složeniji. Govorio sam i o tome kako ovde niko nikoga ne sluša i ne teži stvarnim dogovorima, a u međuvremenu smo počeli sve manje i da razgovaramo. Kao da su skoro svi, vodeći se isključivo sopstvenim interesima, zaglavljeni u svojim pozicijama, odustali od traženja kompromisnih rešenja - rekao je Vučić.

O miru kao najvišoj vrednosti, ali i ogoljenom nasilju nad Srbima na KIM

- U savremenom svetu ili postaviti principe, pa će ista pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet završiti i u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih se nećemo izvući. Još jedna važna stvar, mir je postao zabranjena reč, jer svi imaju svoje favorite i svoje krivce. I jedina vrednost koja je ostala velikim silama su upravo principi, ali lažni. Dok njima odgovaraju, na njih će se pozivati. Prvi put, kao što je to bilo u slučaju Srbije, da im principi, pravo i pravila ne odgovaraju, tim gore po pravo, pravdu i principe. Danas, na Kosovu i Metohiji, južnoj pokrajini Republike Srbije, odigrava se ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija - ocenio je Vučić.

- ...Srbija radi na očuvanju dijaloga sa Prištinom, ali stalno mora da čini ustupke i dijalog postaje monolog, ZSO još nije formirana - kazao je, izmeđi ostalog, Vučić.

 

- Ilegalna odluka o secesiji autonomne pokrajine Kosovo i Metohija od Srbije, doneta je punu deceniju nakon okončanja ratnog sukoba u našoj zemlji. Bez referenduma ili bilo kog demokratskog oblika izjašnjavanja građana u Srbiji, čak ne ni makar na samom Kosovu i Metohiji. Ova odluka doneta je u trenutku kada je Srbija imala vladu opredeljenu za evropske i evroatlantske integracije, i bila u svom sastavu uključujući pokrajinu Kosovo i Metohija, punopravna članica Ujedinjenih Nacija, ali i Saveta Evrope, OEBS i niza drugih međunarodnih organizacija. Pa ipak, to nije sprečilo pravno i političko nasilje (a mogao bih da upotrebim i oštriji termin) upravo od strane onih koji danas prednjače u deljenju lekcija sa ove govornice.   Nemušta i besmislena objašnjenja, poput policijskog terora koje su srpske vlasti provodile u svojoj južnoj pokrajini celu deceniju ranije, humanitarne krize, progona lokalnog albanskog stanovništva, samo su kap koja je prelila čašu laži i besmislica, kako bi se opravdalo nasilje nad jednom suverenom zemljom, i kako bi se njen integritet urušio - rekao je Vučić i dodao: 

- Naime, od trenutka pobede tih velikih 19 nad malom Srbijom, 70% Srba sa KiM napustilo je svoja ognjišta, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM. Toliko o pravu, toliko o pravdi - kazao je predsednik Vučić.

- Novi Srbi se vode u Kurtijeve zatvore, zbog lažnih optužbi. Ne postoji nijedan povređeni Albanac. Kurtijeve akcije nasilja na Kosovu i Metohiji i proterivanje Srba se nastavljaju, ali sada nema poziva na humanitarnu akciju, Srbija pruža primer slobode svojom odlučnošću i hrabrošću - kazao je Vučić.

O teritorijalnom integritetu Srbije i Ukrajine

- Svi oni koji su počinili agresiju protiv Republike Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine, a podržavamo ga i podržavaćemo ga, jer mi svoje principe i politiku ne menjamo, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom,  Nama je svako nasilje isto, obrisano svako kršenje Povelje UN isto, bez obzira na snagu sile koja ga vrši ili neminovno slične izgovore koje daje za svoje protivpravno i nemoralno ponašanje - istakao je šef države. 

- Ali, kada ih pitamo o teritorijalnom integritetu Republike Srbije i onome što su uradili mojoj zemlji, odgovor je onaj koji ste svi vi predstavnici malih zemalja u svetu čuli bezbroj puta - ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer to je jedini način da vaša zemlja ostvari napredak. O teritorijalnom integritetu i Ukrajine i Srbije, i svake druge zemlje, stoga svi mi ostali imamo prava da sa ovog podijuma govorimo makar malo više nego što oni imaju - dodao je.

Ostavite komentar