Vesti > Politika

Vučić poručio iz Njujorka: Tražićemo SEDNICU SB UN, siti smo više te DVOSTRANE KRIVICE

Predsednik Srbije sutra će govoriti na 78. zasedanju Generalne skupštine UN

Izvor: K1info/Tanjug

20/09/2023 > 18:58

podeli vest:

Vučić poručio iz Njujorka: Tražićemo SEDNICU SB UN, siti smo više te DVOSTRANE KRIVICE
Foto: printscreen tanjug


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da se vode intenzivni razgovori sa međunarodnim predstavnicima o KiM zbog poslednjih događaja u južnoj srpskoj pokrajini, zbog novog hapšenja trojice Srba.

- Zbog hapšenja Elezovića, Milovića i Kostića i sada je sasvim jasno da posle pretnje da će Srbi da pate i plate, Kurti je krenuo u jednu od poslednjih operacija u široj akciji etničkog čisćenja srpskog naroda sa KiM - rekao je Vučić novinarima.

- Preuzimamo sve što je u našoj moći i želimo da iskoristimo sva diplomatska sredstva i sva politička sredstva - poručio je Vučić.

Vučić je rekao i da dobro znamo šta nam je posao i kakav nam je posao zaštita interesa našeg naroda.

- Pozivam sve da reaguju, da urade sve što je u njihovoj moći da Srbi mogu da opstanu na prostoru KiM. Ja sam o tome obavestio, o svemu što se zbiva i španskog premijera, inače iskrenog i velikog prijatelja Srbije. Razgovarao sam ponovo i sa Šarlom Mišelom i sa mnogim predstavnicima EU. Nadam se da će dobro razumeti naše poruke - rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao i da će Beograd tražiti zakazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

- Radimo na tome. Sagledavamo sve mogućnosti i svakako ćemo je tražiti. Videćemo kog datuma će biti sednica o izveštaju UNMIK-a, pa ćemo mi da tražimo u nekom drugom trenutku - rekao je Vučić.

Dodao je da će i odbijanje da se organizuje hitna sednica SB UN "biti neki signal".

- Siti smo više te dvostrane krivice jer je očigledno ko je ovde kriv. Jasno je to i onima koji podržavaju takvo ponašanje Kurtija. Više ne mogu da se kriju iza toga govoreći da su Srbi jednako krivi - poručio je Vučić.

Naveo je da je zahtevu za održavanje hitne sednice SB UN razgovarao sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem, kao i da će o toj temi razgovarati i za vikend, nakon čega će biti doneta konačna odluka.

Predsednik Srbije od prekjuče boravi u Americi, gde učestvuje na 78. zasedanju Generalne skupštine UN. Istakao je da se nada i želi da veruje da će oni "dobro razumeti naše poruke".

- Pripremamo se za sutrašnji nastup u UN, takođe imaćemo mnogo bilateralnih sastanaka i sada usklađujemo termine sa kineskim potpredsednikom i korejskim predsednikom. To su važni sastanci za našu zemlju, ali ću prvi put od Kineza tražiti da mi kažu, osim generalnog pogleda na situaciju na KiM, da li možemo da očekujemo širu podršku Kine. U skladu sa tim donećemo odluku, jer mi bi treblao  da polovinom oktobra imamo regularnu sednicu o KiM vezano za Unmik. Brojimo sada članice SB UN, potrebno nam je devet da ih imamo na svojoj strani da bismo mogli da zakažemo ako imamo hitne potrebe - naveo je Vučić.

Dodao je da će Beograd u svakom slučaju reagovati u skladu sa svojim intersima.

- I nikome nećemo dozvoliti da za dan, dva ili tri završi posao kao negde drugde. Bićete obavešteni rano ujturo pošto ćemo imati veoma značajne sastanke - istakao je Vučić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik Srbije reagovao je povodom izjave Zdravka Ponoša da se plaši izbora, ''da se plaši, ali samo ne izbora, već za situaciju na KiM, za razliku od Ponoša kome je to svejedno".

- Njemu kao hrvatskom državljaninu, nisu u pitanju ni Rovinj, ni Split, ni Zagreb, a za mene su svetinje i Gračanica i Dečani i Pećka patrijaršija i Bogorodicaa Ljeviška. Za mene je svetinja i naš narod na KiM - rekao je predsednik novinarima u Njujorku.

Dodao je da on su im različiti pogledi i pristupi.

- I to je ono što me brine i plaši, a nema problema ni u Rovinju, ni u Splitu, ni u Duborvniku, da bi on bio uznemiren - dodao je on.

Vučić se nadovazao se i na priču o "strahu od izbora".

- On rekao je da sigurno neće biti do kraja godine, biće na proleće. Tako je rekao i da ću da uvedem sankcije Kini, pa se zbog toga izvinio. I je l' se izvinio zbog toga što je topio srpske tenkove i uništavao srpske stele, zolje i drugo. Opet će imati razloga da se izvini, ali se izviniti neće. Eto, toliko o mom strahu od izbora - poručio je predsednik.

Srbija ostaje vojno neutralna, ne može da se poredi sa Jermenijom

Vučić je rekao i da Srbija može da se osloni samo na sebe, da će ostati vojno neutralna i da upoređivanje sa situacijom u Jermeniji nema osnova. 

- Interesantno je kako različite zaključke izvlače Hrvati i lažni desničari u Srbiji. Imate prevarante u Srbiji koji kažu: pogledajte kakva sličnost sa situacijom u Jermeniji i Srbiji - pogledajte o kakvim je tobože patriotama reč. Prvo morate da imate u vidu da Srbija nije član ODKB-a. Srbija nije član ni ODKB ni NATO-a. Mi ne pripadamo nijednom vojnom paktu, mi smo vojno neutralni, Jermenija pripada ODKB-u dakle ruskoj vojnoj grupaciji, i u poslednje vreme krenula je da napušta ODKB, ne učestvuje u vežbama, pravi vežbe sa Amerikancima - rekao je predsednik. 

Vučić je rekao da Srbija ima pravo da vežbe i saradnju ostvaruje sa kim god hoće, jer je neutralna, a Jermenija nije bila neutralna, ali je napuštala svoje pozicije prijateljstva i bliskosti sa Rusijom.

- Što se nas tiče, mi smo vojno neutralni, neće mi određivati ni Rusi ni Amerikanci, ni Nemci, niti bilo ko drugi na svetu sa kim ćemo mi da imamo vežbe i šta ćemo da radimo. A zašto? Zato što ja znam da mi možemo da se oslonimo samo na sebe, i kao što nisam spreman da slušam prazne priče i besmislene argumente onih koji su samo za Zapad pa će reći da su Rusi nas napustili i napustili teritoriju KiM niko ne zna kako i zašto, što je tačno, i ni dan danas ne znamo tačan razlog zašto su to uradili i zašto smo u tom trenutku ostavljeni sami, ali takođe neće da čuju i prihvate argument - pa ipak nas nisu Rusi bombardovali i nisu oni izvršili agresiju na našu zemlju već ovih 19 najmoćnijih tobož demokratskih. Tako demokratski da su srušili i povelju UN i Međunarodno javno pravo i sve drugo - rekao je predsednik. 

Pozicija Srbije, dodao je predsednik, iako je mala zemlja ostaje neutralna i nastavljaju se razgovori sa svima, saradnja sa svima - Rusima, Amerikancima, sa kineskim prijateljima.

- Sa svima. Ne možemo da računamo ni na koga osim na sebe i zato nam treba što snažnija vojska, zato nam je potrebna jača vojska i jača srpska ekonomija i EXPO i neko ko će objektivno da sagledava stvari, a mislim da to radim, a ne navijači za jednu ili drugu stranu - rekao je Vučić. 
 

Ostavite komentar