Vesti > Politika

Vučić iz Njujorka: Vodićemo ODGOVORNU i FER politiku i zato ću sad da slušam predavanja oko SANKCIJA Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nije saglasan sa uvođenjem sankcija Rusiji

Izvor: K1info

19/09/2023 > 18:55 >> 20:31

podeli vest:

Vučić iz Njujorka: Vodićemo ODGOVORNU i FER politiku i zato ću sad da slušam predavanja oko SANKCIJA Rusiji
Foto: printscreen tanjug


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da će mu večeras na skupu za Žozepom Boreljom ponovo evropski zvaničnici držati predavanja i pridike zbog neuvođenja sankcija Rusiji, ali da može samo tim povodom da poruči da je on predsednik Srbije.

- ...Samo čekam, prvo će da mi drže predavanje uskoro počinje skup sa Boreljom, pa će svi evropski zvaničnici da mi drže pridike, pa će onda i svi ostali da mi drže pridike, kako to i priliči. Pažljivo ću da ih saslušam i reći ću - lepo što ste mi održali predavanje, ali Srbiju kao predsednik vodim ja. Dok je to tako i dok mi mislimo da možemo da izdržimo te pridike, mi ćemo da vodimo ovakvu politiku - naveo je Vučić.

- Kada budem shvatio da više ne možemo, više nećemo - dodao je Vučić.

- Ali, kao što vidite već godinu i sedam meseci mi možmeo da vodimo takvu politiku ozbiljnosti i odgovornosti, ona je poštena i odgovorna i fer je politika, jer znamo kako smo mi prolazili sa sankcijama i što bismo mi u takvim stvarima učestvovali. Slušao sam Bajdena i Berbok, a Bajden je u govoru kao najviše vrednosti čovečanstva naveo teritorijalni integritet, suverenitet i tek pod tri ljudska prava, više puta se pozivajući na Povelju UN i akte u UN - rekao je predsednik.

Osvrnuo se na današnje susrete i planove za naredne dane.

Imamo ručak predsednika sa Zapadnog Balkana čim završimo ovaj razgovor. Dosad je možda i najduži razgovor bio sa Šarlom Mišelom - prvo je rekao predsednik i nastavio:

- Očekujem sutra izuzetno važan razgovor sa kineskim potpredsednikom. Imaćemo još mnogo važnih bilateralnih sastanaka sa ljudima koji mogu mnogo da utiču i na investicije i regionalna pitanja. Srešću se i sa Lajčakom. Ovde moramo da obavimo mnogo posla, što bismo inače radili više meseci.

- Mogli ste i danas da osetite iz izlaganja lidera da ostaju potpuno različita viđenja sveta. Ne znam da li se to samo meni učinilo, prvi put je brazilski predsednik dobio veći aplauz od američkog.

Ponovio je pred novinarima stav u vezi sa uvođenjem sankcija Rusiji.

- Držaće mi sad još jedno predavanje. Ja sa sankcijama Rusiji nisam saglasan. Srbiju kao predsednik vodim ja i dok možemo tako, tako će i biti. Naša politika je fer i odgovorna. I dalje ne priznaju međunarodne standarde, među kojima i Rezoluciju 1244, ali mi smo na to već navikli - kazao je predsednik Vučić.

- Mi znamo kako smo prolazili sa sankcijama. Što bismo mi u tome učestvovali - rekao je predsednik Srbije.

- Inače, vidi se mala promena raspoloženja kod dela azijskih i afričkih zemalja. To ste mogli da vidite i na nekim prijemima -  rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, oglasio se na svom Instagram profilu poručivši da će snažno štiti poziciju Srbije.

Predsednik Srbije sastao se danas u Njujorku sa turskim predsedikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Dva predsednika sastala su se na marginama Generalne skupštine u UN.

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

Očekuje se da će među glavnim temama biti klimatske promene i rat u Ukrajini. Prisutno je 145 svetskih lidera i predstavnika država, a na samom početku govor će prvi održati generalni sekretar Antonio Gutereš.

Ostavite komentar