Vesti > Srbija

Petković o hapšenju Srba: Sa Vučićem sam razgovarao da se ŠTO PRE sazove HITNA sednica SBUN o KiM

Petković je istakao da je očigledno da je Kurti krenuo u realizaciju pretnji posle Brisela, kada je rekao da će "Srbi da plate"

Izvor: K1info/Tanjug

20/09/2023 > 16:21

podeli vest:

Petković o hapšenju Srba: Sa Vučićem sam razgovarao da se ŠTO PRE sazove HITNA sednica SBUN o KiM
Foto: printscreen tanjug


Na Kosovu i Metohiji danas su uhapšena još trojica Srba, Ilija Elezović u Kosovskoj Mitrovici, u Zvečanu Dragan Milović i u selu Prilužje kod Obilića, u centralnom delu Kosova i Metohije, uhapšen je Srbin Z.K.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da današnje hapšenje trojice Srba na KiM od strane Rosu jedinica predstavlja nastavak etničkog čišćenja srpskog naroda na KiM.

Petković je istakao da je očigledno da je Kurti krenuo u realizaciju pretnji posle Brisela, kada je rekao da će "Srbi da plate".

On je na konferenciji za novinare rekao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ovim hapšenjima krenuo u realizaciju pretnji da će "Srbi da plate i da pate" i dodao da je u toku i akcija u selu Kajkovo u opštini Leposavić gde je, upozorio je, najverovatnije u toku još jedno hapšenje i gde je prisutan veliki broj tzv. kosovske policije.

Petković je rekao da su danas uhapšeni Ilija Elezović, stariji čovek i domaćin koji je i težak onkološki bolesnik, u Zvečanu Dragan Milović, policajac, otac troje dece, Zoran Kostić star 73 godine, stric predsednika opštine Vučitrn u čijem hapšenju su učestvovali i pripadnici KEDS-a koji su navodno došli na njegova vrata da provere strujno brojilo.

- Današnja hapšenja i mogu da kažem kidnapovanja vrše se isključivo po nalogu Kurtija koji želi da protera srpski narod sa KiM. To je primer etničkog čišćenja. Kurti je taj koji želi da izazove rat i on i pored svih pritisaka međnarodne zajednice očito ima podršku nekog, pre svega onih koji govore o politici dveju strana, iako je isključivo Kurti kriv - rekao je Petković.

Petković je objasnio da su ti koji govore o "politici dveju strana" oni koji suštinski podržavaju Kurtija jer je nemoguče da pored svih upozorenja Kurti nastavlja sa nasilnim ponašanjem. On je dodao da Kurti ima cilj da protera Srbe sa vekovnih ognjišta i da izazove rat.

- U poslednja dva i po meseca nisu ništa nažao Srbi učinili, nikoga nisu napali, žive svoje živote. I sam Kurti je pred odlazak u Briselu govorio kako je mirno na severu Kosova. Zbog čega ova hapšenja nakon dijaloga u Briselu i ponašanje ovakvo Aljbina Kurtija. Znate kako reaguju u Priložju, i u Zvečanu kada vide ogroman broj policijskih snaga kosovske policije sa dugim cevima. Kao najveće kriminalce ih hapse, penzionere, onkološke bolesnike - rekao je Petković.

Petković je ponovio odgovarajući na pitanje novinara koji će biti dalji potezi Srbije da međunarodna zajednica, KFOR i Euleks zaustave Kurtija i dalji progon Srba, jer postoje dokumenti koji to potvrđuju i pozivaju na deeskalaciju.

On je ponovio Kurtijeve reći iz Brisela da će Srbi da plate i pate na Kosovu i to je i potvrdio daljim hapšenjima i progonom Srba. 

Na pitanje novinara zašta se terete uhapšeni Srbi, kako je rekao Petković na teret im se stavljaju ratni zločini. 

Ponovio je da nama ne treba njihova dozvola da uđemo na sver KiM, već da oni zloupotrebljavaju sve stavke iz dokumenata i da to što prete predsedniku Vučiću pokazuje koliko su daleko otišli.

Petković se osvrnuo i na nelegalnu eksproprijaciju zemljišta u Leposaviću i dodao da je Srbija uputila i za to pisma i dokumente međunarodnoj zajednici.

- Sve vreme pozivamo na mir, pozivamo na dijalog, ali ima granica kada će i našem strpljenju doći kraj. Moramo da diplomaskim i političkim načinima sačuvamo mir jer su u pitanju životi ljudi i mora da prestane šikaniranje našeg naroda - dodao je on. 

Što pre da se sazove hitna sednica SBUN o KiM

Na pitanje kako komentariše izjavu albanskog ministra da će zabraniti Vučiću da uđe na sever KiM, a ako proba da će ga uhapsiti, rekao je da je to sramno i nedopustivo, jer nekome ko vodi dijalog na najvišem nivou se preti hapšenjem.

Petković je rekao i da je danas razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da se što pre sazove hitna sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će se razmatrati o situaciji na Kosovu. 

Direktor kancelarije za KiM je dodao da očekuje odgovor sa Zapada da li mogu da "obuzdaju" Aljbina Kurija ili ne, jer kako je naveo ovo više nema smisla. 

- Očigledno svi potezi Kurtija su ili koordinirani, ili sa prećutnom saglasnošću nekog ko javno poziva na deeskalaciju, a iza kamera po ramenu tapše Kurtija. Neko daje Kurtiju dozvolu za šikaniranje, a koje taj i ko su ti vrlo brzo će se saznati i o tome će govoriti predsednik Srbije na Generalnoj skupštini UN - dodao je on.  
 

Ostavite komentar