Vesti > Politika

Kurti o DIJALOGU: Nije bio USPEŠAN jer je Beograd USLOVLJAVAO osnivanjem ZSO

Kurti je dodao i da su Borelj i Lajčak na sastanku 14. septembra bili sinhronizovani sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Izvor: K1info/Tanjug

18/09/2023 > 12:31

podeli vest:

Kurti o DIJALOGU: Nije bio USPEŠAN jer je Beograd USLOVLJAVAO osnivanjem ZSO
Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu


Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da nedavni dijalog u Briselu nije bio uspešan zbog Beograda koji je uslovljavao da se osnuje Zajednica srpskih opština, pre nego što se primene Briselski i Ohridski sporazum.

On je na konferenciji za novinare rekao da ZSO ne može da bude uslov za implementaciju sporazuma i da se to pitanje mora rešiti u okviru 10 tačaka Osnovnog sporazuma, prenosi Ekonomija onlajn.

- U pozivu na sastanak nije definisana konkretna tačka dnevnog reda, ali rečeno je o planu implementacije postignutog sporazuma. Naš predlog je bio zasnovan na principu inkluzivnosti što je značilo da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije. Nisam ja otkrio princip sveobuhvatnosti. Obaveza implementacije svakog člana je navedena u aneksu. U tom aneksu je prikazano da svaki član osnovnog sporazuma mora da se implementira i da strane moraju da ga implementiraju - rekao je Kurti.

On je kazao da je na sastanku sa visokim komesarom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i visokim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom od njega zatraženo da odmah pređe na pregovore u vezi sa članom 10.

- Jasno sam stavio do znanja da se ne možemo dogovoriti bez implementacije članova. Jasno sam vam stavio do znanja da bi sledeći korak trebalo da bude dogovor o planu redosleda. Na sastanku nismo postigli razumevanje - rekao je on.

Kurti je dodao i da su Borelj i Lajčak na sastanku 14. septembra bili sinhronizovani sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da je on na taj sastanak otišao sa konkretnim predlogom, prenosi Koha. Taj njegov predlog, rekao je, bio je zasnovan na principu inkluzivnosti, što znači da svaki član treba da bude uključen u plan implementacije redosleda.

- Na sastanku 14. septembra u Briselu došlo je do koordinacije i sinhronizacije stavova između visokog predstavnika za spoljnu politiku Evropske unije Žozepa Borelja, emisara za dijalog Miroslava Lajčaka i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Bilo je jasno pozicioniranje protiv Kosova, a posebno protiv osnovnog sporazuma. Oni su došli sa udarom na budućnost Kosova. Ili ćemo sprovesti sporazum u celini, ili ne možemo da sprovedemo ono što Srbija želi - rekao je Kurti, prenosi Reporteri.

Dodao je i da je Lajčak nakon sastanka izašao u javnost sa dokumentom za koji je rekao da ga je Vučić prihvatio, a Kurti odbio.

- Takve informacije su netačne. U tom Lajčakovom planu se sprovodi ono što Srbija traži - rekao je Kurti.

Kurti je rekao da mere koje je EU uvela protiv Kosova treba ukloniti, jer je situacija na severu deeskalirala, piše RTK.

- Deeskalacija se dogodila u znatnoj meri, nije bilo incidenata i nasilnih protesta dva meseca. Adresa za ponovnu eskalaciju nije u Prištini, već u Beogradu i prekograničnom hotelu Kopaonik. Deeskalacija bi trebalo da bude dovoljna da se preispita ukidanje mera - rekao je Kurti.

On je govorio i o održavanju vanrednih izbora u četiri opštine na severu, rekavši da su kosovske institucije jasno stavile do znanja put kojim se mora ići da bi se tamo održali vanredni izbori.

Ostavite komentar