Vesti > Politika

Srbija ostaje VOJNO NEUTRALNA, ne može niko DA NAS POREDI sa Jermenijom

Predsednik Vučić z Njujorku rekao da Srbija ima pravo da vojne vežbe i saradnju ostvaruje sa kim god hoće, jer je neutralna

Izvor: K1info/Tanjug

21/09/2023 > 07:04

podeli vest:

Srbija ostaje VOJNO NEUTRALNA, ne može niko DA NAS POREDI sa Jermenijom
Foto: Printscreen Instagram/buducnostsrbijeav


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Njujorku da Srbija može da se osloni samo na sebe, da će ostati vojno neutralna i da upoređivanje sa situacijom u Jermeniji nema osnova. 

- Interesantno je kako različite zaključke izvlače Hrvati i lažni desničari u Srbiji. Imate prevarante u Srbiji koji kažu: pogledajte kakva sličnost sa situacijom u Jermeniji i Srbiji - pogledajte o kakvim je tobože patriotama reč. Prvo morate da imate u vidu da Srbija nije član ODKB-a. Srbija nije član ni ODKB ni NATO-a. Mi ne pripadamo nijednom vojnom paktu, mi smo vojno neutralni, Jermenija pripada ODKB-u dakle ruskoj vojnoj grupaciji, i u poslednje vreme krenula je da napušta ODKB, ne učestvuje u vežbama, pravi vežbe sa Amerikancima - rekao je predsednik novinarima u Njujorku pred današnji govor u UN. 

Vučić je rekao da Srbija ima pravo da vežbe i saradnju ostvaruje sa kim god hoće, jer je neutralna, a Jermenija nije bila neutralna, ali je napuštala svoje pozicije prijateljstva i bliskosti sa Rusijom.

- Što se nas tiče, mi smo vojno neutralni, neće mi određivati ni Rusi ni Amerikanci, ni Nemci, niti bilo ko drugi na svetu sa kim ćemo mi da imamo vežbe i šta ćemo da radimo. A zašto? Zato što ja znam da mi možemo da se oslonimo samo na sebe, i kao što nisam spreman da slušam prazne priče i besmislene argumente onih koji su samo za Zapad pa će reći da su Rusi nas napustili i napustili teritoriju KiM niko ne zna kako i zašto, što je tačno, i ni dan danas ne znamo tačan razlog zašto su to uradili i zašto smo u tom trenutku ostavljeni sami, ali takođe neće da čuju i prihvate argument - pa ipak nas nisu Rusi bombardovali i nisu oni izvršili agresiju na našu zemlju već ovih 19 najmoćnijih tobož demokratskih. Tako demokratski da su srušili i povelju UN i Međunarodno javno pravo i sve drugo - rekao je predsednik. 

Pozicija Srbije, dodao je predsednik, iako je mala zemlja ostaje neutralna i nastavljaju se razgovori sa svima, saradnja sa svima - Rusima, Amerikancima, sa kineskim prijateljima.

- Sa svima. Ne možemo da računamo ni na koga osim na sebe i zato nam treba što snažnija vojska, zato nam je potrebna jača vojska i jača srpska ekonomija i EXPO i neko ko će objektivno da sagledava stvari, a mislim da to radim, a ne navijači za jednu ili drugu stranu - rekao je Vučić. 

Ostavite komentar