Vesti > Politika

EU pozvala Beograd i Prištinu da ISPUNE OBAVEZE: Uspostavljanje ZSO i izbori BEZ ODLAGANJA i uslovljavanja

Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, poručili su oni

Izvor: K1info/Tanjug

19/09/2023 > 10:03

podeli vest:

EU pozvala Beograd i Prištinu da ISPUNE OBAVEZE: Uspostavljanje ZSO i izbori BEZ ODLAGANJA i uslovljavanja
Foto: Evropska unija


Evropska unija je danas pozvala Beograd i Prištinu da ispune obaveze koje proizilaze iz sporazuma o normalizaciji odnosa i naglasila da rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU je podsetila i na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu KiM kako bi se smanjile napetosti, navodi se u saopštenju Saveta EU. Savet ministara spoljnih poslova EU je takođe izrazio zabrinutost zbog izostanka napretka na prošlonedeljnom sastanku strana u Briselu.

- Ministri su izrazili zabrinutost zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma na putu normalizacije odnosa. Dve strane su se ranije ove godine složile o ovom putu normalizacije. To je obaveza i Savet ministara traži od strana da se konstruktivno i u dobroj veri angažuju na njenoj implementaciji - navodi se u saopštenju Saveta EU.

Kako je navedno, to znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume iz dijaloga. Rad na uspostavljanju opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova, navodi se u saopštenju Saveta EU.

EU je takođe podsetila strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je, kako je navedeno, ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa. EU je naglasila da je "podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijeg izbijanja nasilja u kojem su povređeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, neki sa teškim i trajnim posledicama".

- Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta - navodi se u saopštenju Saveta EU.

Foto: Pixabay.com

 

Precizira se da u ovom kontekstu potezi Prištine, "uključujući eksproprijaciju zemljišta na severu Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednicama nisu u skladu sa vladavinom prava i rizikuju da dalje povećanje tenzija".

 

Navedeno je i da su "neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih policajaca kosovskih Srba/lokalnog stanovništva neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom na putu normalizacije i njegovim aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga".

Zahtevi dati u saopštenju EU od 3. juna ostaju u potpunosti važeći, a mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Prištinom, navodi se u saopštenju. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva, ili da proceni dalje mere prema obema stranama, ako bude potrebno.

Savet EU je pozvao sve političke aktere, na svim nivoima vlasti u Prištini i Beogradu da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu KiM, izbegnu dalje eskalacione korake i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU .

EU je, takođe, izrazila punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borelja u svojstvu fasilitatora dijaloga Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podsetila strane da njihov evropski put vodi kroz Dijalog uz podršku EU i kroz normalizaciju odnosa, navodi se u saopštenju.

Ostavite komentar