Vesti > Politika

Milivojević o ZASEDANJU U NJUJORKU: Vučić će pokazati da je SRBIJA deo rešenja, a Kurti DEO PROBLEMA

Srbija će sutra prvi put biti u poziciji da njeni argumenti budu vladajući na globalnoj sceni, rekao je Milivojević

Izvor: K1info/Tanjug

20/09/2023 > 13:33

podeli vest:

Milivojević o ZASEDANJU U NJUJORKU: Vučić će pokazati da je SRBIJA deo rešenja, a Kurti DEO PROBLEMA
Foto: Tanjug/Tanja Valič


Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenio je danas da će se tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku potvrditi da je Srbija deo rešenja, a premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti i vladajuća garnitura u Prištini, deo problema u dijalogu Beograda i Prištine, što je, kako kaže, potvrđeno i pre tri dana u Briselu.

- To je kvalitet sa kojim sutra predsednik Srbija Aleksandar Vučić nastupa na globalnoj sceni i može mirne duše svim argumentima da pokaže da je Srbija deo rešenja i da na to treba računati - rekao je Milivojević za Tanjug.

Pored toga, dodaje Milivojević, svi argumenti koje Srbija ističe u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima kada je reč o KiM, sada su došli do izražaja na globalnoj sceni, i Srbija će sutra prvi put biti u poziciji da njeni argumenti budu vladajući na globalnoj sceni.

- Treća stvar, Srbija nije više ista država. Srbija sa svojim principima i argumentima, postojano stoji, mirne glave, mirne savesti, što se najbolje videlo iz konferencije za štampu juče predsednika Vučića, oko pitanja sankcija prema Rusiji. Srbija nije zemlja koja nije u stanju da svoje argumente iznese javno, da svoju politiku brani javno, i da pokaže da misli svojom glavom i da samostalno odlučuje o svojim namerama i potezima na međunarodnoj sceni - zaključio je on.

Prema njegovim rečima, svet danas nije u stanju da, kako je rekao generalni sekretar UN Antonio Gutereš, odgovori na sve veće globalne izazove, zato što je globalni sukob došao do punog izražaja posle rata u Ukrajini, pokazalo se da svet podeljen, ali se i probudio globalni Jug, što znači da globalni Zapad nije više dominantan.

- Po pravilu istorije veliki nikada ne prihvataju da više nisu dominantni i pokušavaju da tu poziciju zadrže, što je proizvelo globalni sukob koji se pre svega reflektuje na ekonomiji jer je ekonomija ključni mehanizam za globalni uticaj u ovom trenutku s jedne strane, a s druge što je perspektiva ekonomije u potencijalima, na globalnom jugu, na čelu sa Kinom, Indijom, Afrikom. To proizvodi sukob o kom govori Gutereš i koji sada dobija zamah i preti da svet ponovo uvede u hladni rat i ozbiljan globalni sukob - ocenio je Milivojević.

Govoreći o raspirivanju sukoba u Nagorno-Karabahu, Milivojević je istakao da je Azerbejdžan već u prethodnoj vojnoj akciji zaokružio ono što je njegov državni i nacionalni interes, a to je povratak Nagorno Karabaha u njegov suverenitet, tako da je vojna operacija koju je Azerbejdžan pokrenuo juče u Nagorno Karabahu samo završetak tog procesa, imajući u vidu da su u Jerevanu svesni da Nagorno Karabah definitivno pripada Azerbejdžanu.

- Ovde se radi o jednoj enklavi Jermena na tom terenu. Azerbejdžan želi da tu stvar definitivno zaokruži i da posle kroz pravne mehanizme to zatvori, i da ne dozvoli da se nešto drugo razvije na tom terenu - izjavio je on.

Milivojević kaže da ova vojna operacija ne može da ugrozi bezbednost više od rata u Ukrajini, koji ima globalnu dimenziju samom činjenicom da u njemu učestvuje najveća nuklearna sila i da postoji opasnost od nuklearnog sukoba, jer je na drugoj strani NATO, odnosno druga najveća nuklearna sila.

Ostavite komentar