Vesti > Politika

Kancelarija za KiM O HAPŠENJU dvojice Srba: Žele da IZAZOVU TENZIJE i krizu, obavestićemo MEĐUNARODNU ZAJEDNICU

Srpska lista istakla je da su oni uhapšeni na prevaru

Izvor: K1info/Tanjug

20/09/2023 > 13:47

podeli vest:

Kancelarija za KiM O HAPŠENJU dvojice Srba: Žele da IZAZOVU TENZIJE i krizu, obavestićemo MEĐUNARODNU ZAJEDNICU
Foto: Tanjug/AP


Kancelarija Vlade Srbije za KiM saopštila je danas da će o hapšenju lije Elezovića u Kosovskoj Mitrovici i Dragana Milovića u Zvečanu obavestiti međunarodne predstavnike i misije koji deluju na prostoru KiM, ocenivši da novim hapšenjima Priština želi da izazove nove tenzije i krizu na terenu.

Oni su odvedeni u nepoznatom pravcu, južno od Ibra, a Kancelarija za Kosovo i Metohiju odmah je obezbedila advokate uhapšenim Srbima koji pokušavaju da utvrde gde se oni nalaze, jer ni porodice nemaju podrobnije informacije o svojim najmilijima, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija navodi da su ta hapšenja "deo pretnji antisrpskog režima iz Prištine da će Srbi da pate i plate" i da je jasno da je po sredi novo zastrašivanje i unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste svoja vekovna ognjišta.

Prvo je u Kosovskoj Mitrovici uhapšen Ilija Elezović, domaćin i otac koji je u teškom zdravstvenom stanju, a potom u Zvečanu Dragan Milović, bivši policajac koji su obojica zbog sukoba raseljeni i svoj mir su pronašli na severu KiM, da bi danas bili naprasno uhapšeni.

- Sve ovo govori u prilog tome da trenutak njihovog privođenja i novog zastrašivanja i progona Srba nije slučajno izabran baš na dan kada se održava Generalna skupština Ujedinjenih nacija na kojoj će predsednik Aleksandar Vučić braniti interese Srbije i čitavoj međunarodnoj zajednici predočiti važnost poštovanja međunarodnog prava i normi, ali i ugroženih prava Srba na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju Kancelarije.

Foto: Tanjug/AP

 

O ovoj seriji politički motivisanih hapšenja Kancelarija za Kosovo i Metohiju će obavestiti međunarodne predstavnike i misije koji deluju na prostoru KiM, jer, kako navodi, sve što Priština svakodnevno radi i čini jeste u cilju izazivanja novih tenzija i problema na terenu, zbog čega ne preza od brojnih eskalatornih poteza kojima direktno preti da uruši mir na ovim prostorima.

Srpska lista: Uhapšeni na prevaru

Srpska lista saopštila je danas da su dvojica Srba - I.E. i D.M. na području severne Kosovske Mitrovice i Zvečana uhapšena na prevaru i ocenila da je očigledno da Aljbin Kurti nastavlja sa svojim planom da nasiljem i silom rešava otvorena politička pitanja.

Srpska lista dodaje i da se, prema navodima prištinskih medija, traga za još dvojicom Srba.

Oni navode da nova hapšenja, kao i prebijanje mladića u Gračanici dolaze nakon odbijanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da aktivno učestvuje u dijalogu i deeskalira situaciju na terenu.

- Očigledno je da Kurti nastavlja sa svojim planom da nasiljem i silom rešava otvorena politička pitanja i Srbe na Kosovu i Metohiji tretira kao taoce u procesu pregovora koje može da maltretira kad god mu se prohte i time šalje poruku Evropskoj uniji da mu ne mogu ništa - navode iz Srpske liste.

Oni apeluju na KFOR i Euleks da najhitnije spreče upade specijalaca i druge provokacije Kurtijevog režima kojima se ugrožava mir i izazivaju tenzije.

 

 

Ostavite komentar