Vesti > Politika

Komandant KFOR: Podržavamo DIJALOG Beograda i Prištine, POLITIČKA REŠENJA donose MIR u regionu

Nemili događaji koji su se dogodili (na severu KiM), pokazali su da je takvo političko rešenje neophodno, kazao je Ristuča

Izvor: K1info/Tanjug

19/09/2023 > 18:29

podeli vest:

Komandant KFOR: Podržavamo DIJALOG Beograda i Prištine, POLITIČKA REŠENJA donose MIR u regionu
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Komandant KFOR-a italijanski general major Anđelo Mikele Ristuča rekao je danas da KFOR i NATO u potpunosti podržavaju dijalog pod vođstvom Evropske unije i SAD-a koji za cilj ima normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i istakao da samo politička rešenja mogu da donesu mir i stabilnost u regionu. 

- Nemili događaji koji su se dogodili (na severu KiM), posebno oni 29. maja,  pokazali su da je takvo političko rešenje neophodno - rekao je Ristuča na konferenciji u hotelu Hilton u Beogradu.

Naglasio je da se zbog serije takvih događaja, koji su ugrozili sigurnost na KiM KFOR nalazi u stanju permanentnog kriznog menadžmenta.

- Svaki put kada neka kriza izbije potreban je vojni i diplomatski trud kako bi se ponovo uspostavila mirna i izbalansirana situacija - rekao je Ristuča.

Dodao je da je KFOR najveći i najduža NATO vođena misija koja funkcioniše pod mandatom UN-a, a bazirana na osnovu rezolucije UN 1244 iz 1999, kako bi se garantovali mir, zaštita i sigurno okruženje za sve ljude koji žive na KiM.

 

Ostavite komentar