Vesti > Politika

Ana Brnabić o bilateralnim ODNOSIMA Srbije i KINE: Doživeli smo istorijski USPON

Srbija je opredeljena za dalje unapređenje saradnje sa Kinom, a premijerka je naglasila i značaj najvažnijih kineskih investicija

Izvor: K1info/Tanjug

20/09/2023 > 16:17

podeli vest:

Ana Brnabić o bilateralnim ODNOSIMA Srbije i KINE: Doživeli smo istorijski USPON
Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je danas u razgovoru sa prvim potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Hongdžongom, da Srbiju i Kinu vežu čelično prijateljstvo i dobra politička saradnja, kao sveobuhvatno strateško partnerstvo dve zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

Tom prilikom Brnabić je istakla da su bilateralni odnosi Srbije i Kine u stalnom usponu, zahvaljujući, pre svega, prijateljskim odnosima zvaničnika dveju zemalja. 

Poručujući da je saradnja u poslednjim godinama doživela istorijski uspon, Brnabić je ukazala i na činjenicu da Kina predstavlja i drugog najvećeg spoljnotrgovinskog partnera i investitora u Srbiji. 

Kako je ocenila, Srbija je opredeljena za dalje unapređenje saradnje sa Kinom, apostrofirajući značaj najvažnijih kineskih investicija i realizacije velikih projekata, pre svega železničke i saobraćajne infrastrukture.  

Prema njenim rečima, Srbija će nastaviti da pruža aktivnu i snažnu podršku globalnoj inicijativi "Pojas i put", kao i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ.

Li Hongdžong preneo je pozdrave premijera Kine Li Kećanga i poručio da je visoka politička saradnja rezultat čeličnog prijateljstva dve zemlje, ali i praktične saradnje za koje su Srbija i Kina snažno opredeljene. Ističući da će kineska vlada i dalje podsticati nove investicije u Srbiji, Hongdžong je pohvalio stabilnu klimu za saradnju i privlačenje stranih kompanija.  

On je naglasio da će Kina ustrajati u doslednom stavu i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše zemlje.
Brnabić je izrazila i očekivanje da ćemo zajedničkim zalaganjem unaprediti saradnju i u oblastima tehnoloških inovacija i biotehnologije, kao i IT sektora, koji je već postao najveći izvoznik i najbrže rastući sektor u Srbiji.

 

Ostavite komentar