Vesti > Politika

Na Generalnoj skupštini UN naglasiće se OZBILJNOST teme KiM i potreba za nastavkom DIJALOGA

Interesi srednjih sila mogu da zakomplikuju planove Zapada na ovim prostorima

Izvor: K1info/Tanjug

19/09/2023 > 06:56

podeli vest:

Na Generalnoj skupštini UN  naglasiće se OZBILJNOST teme KiM i potreba za nastavkom DIJALOGA
Foto: Tanjug/AP/Mary Altaffer


Bivši diplomata Vladislav Jovanović je povodom održavanja Generalne skupštine UN, kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da ne očekuje ništa od nje, osim što će se naglasiti ozbiljnost teme KiM i potreba za nastavkom dijaloga.

- Biće pritisaka sa datumima, oni hoće da oroče to jer im se strahovito žuri, što pre žele da zatvore problem Kosova i balkanski džep i da osiguraju punu dominaciju tog takozvanog Zapada na ovom delu prostora - rekao je Jovanović za K1.

Prema njegovim rečima, ''interesi srednjih sila mogu da zakomplikuju interese Zapada na ovim prostorima''.

- Zapad zbog žurbe može da napravi grešku u koracima, što su inače skloni da rade jer poseduju moć, a moć nije uvek najbolji savetnik. Onda će naići na tvrd orah, Srbiju, koja ne može da izađe iz svog stava neutralnosti - rekao je on.

Jovanović je rekao da pretpostavlja da će Vučić u svom govoru posebno elaborirati problem KiM iz ugla međunarnodnog prava.

- Pre godinu dana on je održao jedan retko smeo govor gde je protivstavio slučaj agresije u Ukrajini i agresije na Kosovu, koja je izvršena, ne od jedne zemlje, nego od 19 zemalja članica NATO - rekao je on.

Foto: K1info

 

Kako kaže Jovanović, sve manje i srednje zemlje koje su potencijalno na udaru velikih zemalja su se skupile i osećaju jednu vrstu oslobođenja.

- Prvo što je najjača sila sveta stala u odbranu međunarodnog prava, ako to čini ne može da ga pogazi. Oni će u svojim nastupanjima da naglase tu potrebu ravnopravnosti, nezavisnosti, suverenosti, neintervencije. To će biti otprilike šlagvort ove sezone, svi osećaju potrebu da to naglase, što ide nama u prilog kao prvoj žrtvi takvog ponašanja - rekao je on.

Dodao je da se Srbija afirmisala pozitivno kao zastupnik mira i stabilnosti u regionu, uprkos svim poteškoćama. Komentarišući ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Jovanović je naveo da SAD njemu daju format u koji treba da uđe, a kojim on nije zadovoljan. 

- U okviru tih ograničenja on može da ih smišlja sam i dovodi do nesigurnosti, do izleta u nepoznato i u rizik da se sukobljava sa NATO-om i SAD, što nije interes Srbije. Ali Kurti se zaboravlja da nije samo taktički igrač i pokušava da bude strategijski, to mu SAD neće dozvoliti, jer neće rat sa Srbijom - rekao je Jovanović.

Rekao je i da SAD hoće da se nagode sa Srbijom kako bi ona ostala u nekoj vrsti američke političke orbite.

- Amerika hoće da se sa Srbijom nagodi i da ona ostane u nekoj vrsti američke političke orbite i da ne bude otuđena, ali Kurti želi da NATO zarati sa Srbijom i to je ta granica koju on pokušava da pređe zbog čega će morati verovatno da snosi posledice - rekao je on.

Foto: Tanjug/AP

 

Jovanović je objasnio da je Generalna skupština UN ''jedna vrsta političke pijace''.

- Tu se daje prilika da razgovarate sa stranom sa kojom niste saglasni, sa kojom ste čak u sporu oko nečega i nemate druge mogućnosti da komunicirate - rekao je on.

Prema njegovim rečima, Amerika će biti mnogo pažljivija u svojim nastupima.

- Njoj nije stalo do bilo kakvog sukoba i rata na Balkanu. Ona ima druge, važnije probleme da rešava, posebno zbog toga što je ona napravila prvobitni greh upravo na Balkanu sa agresijom i ne bi volela da se stvari vrate na ranjivo mesto i da ona izgubi kredit koji je dobila u Ukrajini - rekao je on.
 

Ostavite komentar