Vesti > Beograd

Šapić na SAVSKOM KEJU: Počelo je uklanjanje ILEGALNO postavljenih SPLAVOVA

Gradonačelnik Beograda objasnio je da će se voditi računa i o ekološkim standardima, te da će biti obezbeđeni i prečišćivači vode

Izvor: K1info/Tanjug

12/10/2023 > 14:09

podeli vest:

Šapić na SAVSKOM KEJU: Počelo je uklanjanje ILEGALNO postavljenih SPLAVOVA
Foto: Tanjug printscreen


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je nakon svih peripetija i zakonskih rokova koji su morali da budu ispoštovani, započeto uklanjanje svih ilegalno postavljenih splavova sa Savskog keja.

- Sada krećemo i imamo sva rešenja, i naravno svi vlasnici će još jednom biti obavešteni o ovome - rekao je Šapić.

Kako je naglasio, ovaj proces je započet krajem prošle godine, a njegovo zvanično sprovođenje je počelo u sredu.

- Proces je dugo trajao. Pre svega čekali smo da se završi saraspisivanjem licitacija za sve lokacije, a nakon toga i donošenjem raznih rešenja. Čekamo još odluku suda o povezivanju struje i vode za 28 objekata, čiji vlasnici su izašli na licitacije - rekao je Šapić i dodao da je trenutno isključena struja i voda svim objektima.

 

Kako kaže Šapić, i dalje se svakodnevno pojavljuje problem novih ilegalnih priključaka, što grad mora svaki put iznova sanira.
Naglasio je da Beograd nikoga ne želi da ostavi bez krova nad glavom.

- Ja sam više puta apelovao na sve da licitiraju, ako se sećate i pre tri meseca sam rekao svi vlasnici mogu to da urade, i da mi nikoga ne želimo da ostavimo bez krova nad glavom - podvukao je Šapić.

Foto: Tanjug/Beoinfo

 

On je dodao da je ugroženim građanima bio ponuđen smeštaj.

- Mi smo nudili i smeštaj nekima, ali oni su prvo pristali, pa se predomislili. Ispostavilo se i da veliki broj objekata zapravo nisu plutajući objekti, već nasukani i da stoje na šipu. Kad se voda povuče nemaju nikakav dodir sa njom - rekao je Šapić.

Kada je reč o samom procesu, Šapić je naglasio da je njegovo započinjanje više puta opstruirano, ali da je kako kaže, sada sve rešeno.

- Sada krećemo i imamo sva rešenja, i naravno svi vlasnici će još jednom biti obavešteni o ovome. Od borbe za šetalište odustati neću. Izbori će brzo, svi koji hoće neka glasaju protiv mene, ako hoće da ovo ovako ostane - rekao je Šapić.

Uklanjanje splavova na Savskom keju koji na licitaciji nisu dobili novu lokaciju počelo je u sredu ujutru, rekao je Šapić i dodao da će splavovi koji su dobili dozvolu, njih 28, biti vraćeni na lokacije nakon završetka procesa uklanjanja.

- Proces je dugo trajao. Pre svega čekali smo da se završi sa raspisivanjem licitacija za sve lokacije, a nakon toga i donošenjem raznih rešenja. Čekamo još odluku suda o povezivanju struje i vode za 28 objekata, čiji vlasnici su izašli na licitacije - rekao je on i pojasnio da je trenutno isključena struja i voda svim objektima.

Foto: Pixabay.com

 

Kako kaže Šapić, i dalje se svakodnevno pojavljuje problem novih ilegalnih priključaka, što grad mora svaki put iznova sanira.

Naglašava da ga ni to, ni ostali problemi, neće sprečiti u tome da sredi Savsko šetalište.

- Mi ćemo se boriti u skladu sa mogućnostima, uklanjati splav po splav u skladu sa kapacitetima. Ostalo je još nešto i papirološki da se završi, očekujemo da će se sutra ili prekosutra zaključiti i ugovori sa inspekcijom, koji su se odužili zbog brojnih primedbi. Borba je svakako teška, jer su neki ljudi navikli da 30 godina koriste javnu površinu - rekao je gradonačelnik i dodao je grad spreman da uloži i dodatna sredstva.

Naglasio je i da će se voditi računa i o ekološkim standardima, da će biti obezbeđeni i prečišćivači vode, i sve u cilju da se, kako kaže, sa Savskog keja konačno vidi reka.

Prema novom rešenju, između plutajućih objekata moraće da postoji rastojanje od 15 metara - iz bezbednosnih razloga, a spavovi neće moći da budu postavljani tamo gde se nalaze prostori za reni-bunare.

Na pitanje novinara o tome šta će se desiti sa odlukom o ponovnom uvođenju struje i vode objektima koji su dobili dozvole, biću da o njoj sud još uvek nije odlučio, Šapić je rekao da se neće tražiti druga rešenja dok se  ne donese konačna odluka suda.

- Vidite, nama sud nije rekao ne može, da nije dobro da se buši nasip. Uostalom, nasip je izbušen sa svih strana tokom poslednjih 30 godina. Dakle, nama niko nije rekao ne može, samo je obustavljen postupak. Kada nam budu rekli ne može, tada ćemo smisliti drugo rešenje - rekao je Šapić.

Foto: Shutterstock

 

Šapić je govorio i o tome kako će i gde splavovi biti odloženi. 

- Što se tiče uklanja, suštinski može da ugrozi bezbednost vode. Mi smo obezbedili 70 lokacija u Jakovu, na prostoru koji se nalazi pod upravom sekretarijata za privredu i dve kod Sajma kod brodogradilišta - dodao je gradonačelnik.

Na kraju procesa cilj je da na ovom mestu, kako kaže Šapić, građani dobiju šetališta i zelenu površinu, koja će izgleda potpuno drugačije nego sada. 

- Ovo sada izgleda jako ružno i verovatno dinar nije uložen ovde od kada je napravljeno. Ipak, iako ne znam koliko vremena će nam biti neophodno,  jer godinu i po dana već traje naša borba, neću odustati od šetališta - istakao je Šapić i dodao da ovo nije jedini takav projekat.

Sledeća lokacija je, kako je rekao, potez od Brankovog mosta ka Zemunskom keju.

- I ne samo ovo, na jesen ćemo početi od Brankovog mosta ka Zemunu po istom principu. Želimo da sa 150 splavova dođemo na osamdesetak - zaključio je Šapić.
 

Ostavite komentar