Vesti > Beograd

SVIM BRANKAMA, Dankama, Ljiljanama, PROKLETIM NEDELJAMA i kafanama... Otkriven spomenik TOMI ZDRAVKOVIĆU u Skadarliji

Spomenik slavi najpre umetnika, tekstopisca, stvaraoca, pa tek onda pevača značajnog za celu Srbiju i mesta gde je stvarao

Izvor: K1info/Tanjug

02/10/2023 > 14:03

podeli vest:

SVIM BRANKAMA, Dankama, Ljiljanama, PROKLETIM NEDELJAMA i kafanama... Otkriven spomenik TOMI ZDRAVKOVIĆU u Skadarliji
Foto: Tanjug/Vladimir Sporcic


Spomenik srpskom kantautoru, umetniku i pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću otkrili su danas u Skadarliji članovi njegove porodice zajedno sa gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem i predsednikom SDP Srbije Rasimom Ljajićem koji je pokrenuo inicijativu za postavljanje spomenika.

- Velika mi je čast da za vreme svog mandata prisustvujem ovom važnom događaju i za Beograd i Srbiju. Toma je simbol jednog vremena, kulture i duše srpskog naroda. Broj ljudi koji se danas skupio pokazuje koliko je Toma važan za Srbiju i duh srpskog naroda koji je on na sebi svojstven način uspevao da je prenese kroz svoje pesme - rekao je Šapić prilikom otkrivanja i dodao da će Skadarlija sasvim sigurno u budućnosti biti prepoznata kao "Tomina ulica".

Ljajić se zahvalio i bivšim i sadašnjim čelnicima Grada Beograda jer su kako je rekao u jednoj transparentnoj atmosferi pomogli da se ispoštuju sve zakonske obaveze kako bi se realizovala inicijativa koju je podržalo više hiljada građana Beograda, ali i mnogo onih širom Srbije.

On je istakao da otkriveni spomenik slavi najpre velikog umetnika, tekstopisca, stvaraoca pa tek pevača, značajnog za celu Srbiju, ali i onaj veliki prostor na kome je stvarao.

- Ovo je spomenik svim Brankama, Dankama, Jelenama, Ljiljanama, svim palmama na obali mora, svim prokletim nedeljama, kafanama, spomenik svim Tominim pesmama, tim vremenima, ali i Tomi Zdravkoviću kao čoveku - zaključio je Ljajić.

Inicijativu za postavljanje spomenika Ljajić je podneo pre tačno dve godine i dva dana. Ljajić je tada rekao da će spomenik biti simbol jedne kulture u jednoj zemlji koja je nestala upravo 1991. godine kada je Toma preminuo, a da je Toma jedinstvena pojavi čemu govori i činjenica da su njegove pesme na jednak način doživljavane od Triglava do Đevđelije.

Ostavite komentar