Sport > Fudbal

FRANCUZI u četvrtfinalu Mundijala, POLJACI mogli samo da se POKLONE boljima

Pobedu "galskim petlovima" doneli Olivije Žiru i Kilijan Mbape

Izvor: K1info

04/12/2022 > 17:57

podeli vest:

FRANCUZI u četvrtfinalu Mundijala, POLJACI mogli samo da se POKLONE boljima
Foto: Tanjug/AP


Fudbaleri Francuske plasirali su se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su večeras pobedili Poljsku sa 3:1 (1:0) golovima Olivijea Žirua u 44. i Kilijana Mbapea u 74. i 91. minutu, dok je počasni pogodak za četu Česlava Mihnjeviča postigao Robert Levandovski u 99. minutu iz penala.

"Galski petlovi" su bili bolji rival i zasluženo su slavili, a od samog početka su stavili do znanja Robertu Levandovskom i drugovima da su naoštreni ne samo da ih pobede, nego da idu do kraja šampionata i odbrane titulu svetskih prvaka. Nadirali su izabranici Didijea Dešama ka golu Vojćeša Ščensnog, a Poljaci su prvi put prešli na polovinu rivala tek posle nekih petnaestak minuta.

Pokušavali su Čuameni i Dembele da iznenade golmana Poljaka, ali je Ščensni nekoliko puta bio na visini zadatka, da bi u 20. mintu pripretio i Robert Levandovski na drugoj strani. U 29. minutu Žiru je imao izvanrednu priliku, ali je oštra lopta koju je Dembele uputio sa levog boka bila prebrza da je bolje zahvati, tako da je sa nekoliko metara promašio gotovo prazan gol.

Revanširali su mu se Poljaci u 38. minutu, kada su promašili tri prilike u istom napadu - Ljoris je odbranio prvi udarac, drugi je izblokiran, a kod trećeg je reagovao Rabio na gol liniji. I kad se očekivao kraj poluvremena, u 44. minutu Žirua je u šesnaestercu proigrao Kilijan Mbape, a sjajni napadač je bez problema pogodio mrežu i doneo prednost svom timu sa kojom se otišlo i na poluvreme.

U drugom delu igre Francuzi su dodatno napali rivala, a briljirao je Mbape - njegovi golovi u 74. minutu i prvom minutu nadoknade definitvno su zapečatili sudbinu Poljaka, a "galski petlovi" ne samo da su ušli među osam najbolji ekipna na Mundijalu, nego su zaista i istakli kandidaturu za odbranu titule. Potop Poljaka sprečio je Robert Lovandovski u 99. minutu iz penala, ali to ni izbliza nije bilo dovoljno da uznemiri Francuze.

Francuska će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz meča između Engleske i Senegala, koji je na programu kasnije večeras.

 

Ostavite komentar