Slobodno vreme > Gurmanlook

TAJNA VRHUNSKOG OMLETA Uz ovaj trik, doručak nikada neće biti isti!

Izvor: K1info

07/08/2025 > 07:19

podeli vest:

TAJNA VRHUNSKOG OMLETA Uz ovaj trik, doručak nikada neće biti isti!
Foto: Shutterstock


Ne postoji mnogo jela koja se tako brzo pripremaju, a da su toliko ukusna, hranljiva i raznovrsna kao što je – omlet. I dok mnogi misle da je dovoljno umutiti jaja i ubaciti ih na tiganj, prava domaćica zna da se u vrhunskom omletu krije više od toga. Postoji nekoliko malih trikova koji će od običnog jela napraviti pravi doručak za pamćenje!

Shutterstock

1. Dobar omlet počinje – pripremom!

Pre nego što razbijete jaja, isecite i pripremite sve sastojke koje želite da dodate. Omlet se sprema brzo, pa nema mesta za naknadno traženje paprike, šunke ili sira dok jaja već cvrče.

2. Jaja sobne temperature – ključ uspeha
Nemojte da koristite hladna jaja direktno iz frižidera. Neka malo odstoje. Tako će se lepše umutiti, a omlet će biti mekši.

3. Mleko ili pavlaka za vazdušasti efekat
Za svako jaje dodajte po kašiku mleka ili neutralne pavlake. Ovaj trik pravi razliku između običnog i "restoranskog" omleta.

Freepik.com

4. Viljuška, a ne mikser
Za mućenje koristite viljušku ili ručnu žicu. Jaja treba da se sjedine, ali ne da se pretvore u penu – osim ako pravite sufle-omlet.

5. Tiganj koji se ne lepi je pola uspeha
Najbolji je manji tiganj sa nelepljivom površinom. Zagrejte ga na srednje jakoj temperaturi, stavite malo putera i sačekajte da zamiriše pre nego što sipate jaja.

6. Poklopac čini čuda
Malo ko zna da se pravi, vazdušasti omlet zapravo priprema poklopljen. Na taj način se toplota ravnomerno raspoređuje, a omlet postaje mekan i sočan.

7. Ne preterujte sa sastojcima
Najbolje je da se odlučite za 2 do 3 dodatka: na primer, šunku, sir i luk – ili pečurke, papriku i čedar. Previše sastojaka može da "uguši" jaja i pretvori omlet u čudnu mešavinu.

8. Začinsko bilje na kraju
Zeleniš kao što su peršun, bosiljak ili mladi luk dodaje se tek pri serviranju, kada je omlet već skinut sa vatre – da bi miris bio pun i svež.

9. Ne dozvolite da zagori
Kada sipate jaja, prvo blago protresite tiganj kako bi se masa ravnomerno rasporedila. Ne dirajte omlet dok se ne zapeče donja strana, a zatim ga pažljivo savijte špatulom.

Doručak koji okuplja porodicu

Omlet je više od običnog jela – on je način da započnete dan sa osmehom. Kada iz kuhinje zamirišu jaja sa sirom, domaćinski spremljena, cela kuća zna da je neko ustao ranije i pripremio ljubav na tanjiru. Zato sledeći put kada pravite omlet – setite se ovih saveta, i uživajte u svakom zalogaju.

Ako imate i vi svoj omiljeni trik – podelite ga s nama. Jer dobra kuhinja je ona koja se deli!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar