NEŠTO SE DOBRO MUĆKA U LESKOVCU Evo kako da spremite pravu mućkalicu da miriše cela ulica!
podeli vest:

Nema tog gurmana koji neće zastati kad iz komšiluka zamiriše leskovačka mućkalica. To nije obično jelo – to je gastronomski doživljaj, srpski klasik koji se sprema s dušom, na tihoj vatri, u širokoj šerpi ili tiganju, pa se jede s prstima, somunom i osmehom. A evo i kako da je spremite, kao pravi majstor s juga!
Potrebno je:
500 g svinjskog vrata (može i mešano meso – vrat, krmenadla, po želji)
2 veće crvene paprike (pečene i oljuštene)
2 zelene paprike
1-2 ljute papričice (ako volite pikantno)
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
2 paradajza (ili 1 kašika koncentrata)
ulje ili mast
so, biber, aleva paprika, suvi začin po ukusu
Priprema – korak po korak:
Meso isecite na kockice i prepecite ga na malo ulja ili masti da dobije lepu zlatnu boju. Ne žurite – neka se polako prži i pušta sokove.
Dodajte sitno seckan crni luk, pa kad omekša, ubacite i seckane paprike – crvene, zelene i ljute. Promešajte i pustite da sve lepo zamiriše.
Kad povrće omekša, ubacite sitno seckan beli luk i oljušten i seckan paradajz (ili koncentrat). Sve začinite – so, biber, aleva paprika, može i malo sušenog bilja ako volite.
Poklopite i krčkajte na tihoj vatri još 20–30 minuta, dok se ukusi lepo ne spoje. Ako treba, dodajte malo vode – ali ne previše, mućkalica treba da bude gusta, sočna i puna ukusa.
Kad je sve gotovo – mućnite tiganj par puta, da se sve lepo sjedini – otud joj i ime.
PITA OD STAROG HLEBA Nemojte ga bacati, napravite preukusno i izdašno jelo!
Iskoristite ostatke starog hleba uz recept za sočnu pitu sa sirom i šunkom. Brzo, jednostavno i savršeno ukusno jelo za svaki dan!
25.07.2025
GurmanlookPILEĆE MESO NA LOVAČKI NAČIN Domaći recept za dušu, za umočiti hleb u sos, za pravi vikend ručak!
Pravi domaćinski ručak: piletina sa povrćem u bogatom sosu, spremljena na starinski način. Savršen obrok za celu porodicu.
25.07.2025
GurmanlookKako se jede?
Uz vruć somun, pečeni krompir ili samo uz krišku hleba i hladno pivo. I naravno – u dobrom društvu, jer ovakva mućkalica traži da se podeli.
Narodni savet:
Prava leskovačka mućkalica nije ni blaga ni preljuta – već taman toliko začinjena da vas „pecne“, ali i da ne ostanete bez daha. Sve ostalo je stvar ljubavi, vremena i dobre volje.
BONUS VIDEO:
KUVAJTE K'O NA SELU Kupus i krmenadle iz jedne šerpe, bez mnogo muke
Ovo je jedan od onih recepata koje su naše bake spremale "iz ruke", bez mnogo filozofije ali sa dušom...
24.07.2025
GurmanlookSEZONSKO VOĆE U JULU Šta se sada isplati kupiti i od čega praviti džem i sok (TABELA)
Saznajte koje je voće najpovoljnije na pijacama u julu i od čega se najbolje pravi domaći džem i sok.
24.07.2025
GurmanlookRECEPT ZA VEGETARIJANSKI ROŠTILJ Marinirani tempeh i povrće za 30 minuta
Roštilj bez mesa? Probaj marinirani tempeh i grilovano povrće! Zdrav letnji recept gotov za 30 minuta – bez muke i bez mesa!
24.07.2025
Gurmanlook
Ostavite komentar