Slobodno vreme > Gurmanlook

NEŠTO SE DOBRO MUĆKA U LESKOVCU Evo kako da spremite pravu mućkalicu da miriše cela ulica!

Izvor: K1info

29/07/2025 > 07:17

podeli vest:

NEŠTO SE DOBRO MUĆKA U LESKOVCU Evo kako da spremite pravu mućkalicu da miriše cela ulica!
Foto: Shutterstock


Nema tog gurmana koji neće zastati kad iz komšiluka zamiriše leskovačka mućkalica. To nije obično jelo – to je gastronomski doživljaj, srpski klasik koji se sprema s dušom, na tihoj vatri, u širokoj šerpi ili tiganju, pa se jede s prstima, somunom i osmehom. A evo i kako da je spremite, kao pravi majstor s juga!

Shutterstock

Potrebno je:

500 g svinjskog vrata (može i mešano meso – vrat, krmenadla, po želji)

2 veće crvene paprike (pečene i oljuštene)

2 zelene paprike

1-2 ljute papričice (ako volite pikantno)

1 veća glavica crnog luka

2 čena belog luka

2 paradajza (ili 1 kašika koncentrata)

ulje ili mast

so, biber, aleva paprika, suvi začin po ukusu

Priprema – korak po korak:

Meso isecite na kockice i prepecite ga na malo ulja ili masti da dobije lepu zlatnu boju. Ne žurite – neka se polako prži i pušta sokove.

Dodajte sitno seckan crni luk, pa kad omekša, ubacite i seckane paprike – crvene, zelene i ljute. Promešajte i pustite da sve lepo zamiriše.

Kad povrće omekša, ubacite sitno seckan beli luk i oljušten i seckan paradajz (ili koncentrat). Sve začinite – so, biber, aleva paprika, može i malo sušenog bilja ako volite.

Poklopite i krčkajte na tihoj vatri još 20–30 minuta, dok se ukusi lepo ne spoje. Ako treba, dodajte malo vode – ali ne previše, mućkalica treba da bude gusta, sočna i puna ukusa.

Kad je sve gotovo – mućnite tiganj par puta, da se sve lepo sjedini – otud joj i ime.

Kako se jede?

Uz vruć somun, pečeni krompir ili samo uz krišku hleba i hladno pivo. I naravno – u dobrom društvu, jer ovakva mućkalica traži da se podeli.

Narodni savet:

Prava leskovačka mućkalica nije ni blaga ni preljuta – već taman toliko začinjena da vas „pecne“, ali i da ne ostanete bez daha. Sve ostalo je stvar ljubavi, vremena i dobre volje.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar