Slobodno vreme > Gurmanlook

JESTE LI PROBALI TIRIT PITU? Starinski bosanski recept da prste poližeš

Tirit pita je ukusno jelo iz bosanske kuhinje, idealno za ručak sa porodicom

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

13/07/2025 > 09:00

podeli vest:

JESTE LI PROBALI TIRIT PITU? Starinski bosanski recept da prste poližeš
Foto: Youtube PrintScreen/Кување је забавно


Nedelja je mnogima rezervisana za porodični ručak, a ako tražite nešto drugačije, ali jednostavno i domaće, pravo je vreme da probate tirit pitu – sočnu pitu punjenu piletinom i krompirom, koja dolazi iz tradicionalne bosanske kuhinje.

Tirit pita, poznata i kao pileći burek, spaja ukus supe i pite u jednom zalogaju, a recept je jednostavan i bez komplikacija.

Youtube PrintScreen/Кување је забавно

🔹 Sastojci:

1 pile

2–3 krompira

So, biber po ukusu

Malo ulja

Celer ili peršun

Jufke (kore za pitu)

🔹 Priprema:

Pile kuvajte u malo nezačinjene vode dok ne omekša. Kad je gotovo, izvadite ga iz supe, ostavite da se prohladi, pa iskidajte meso na sitne komade.

U veću činiju pomešajte usitnjeno pileće meso sa sitno seckanim krompirom, posolite, pobiberite, dodajte malo ulja i sve dobro promešajte. Po želji ubacite sitno seckani celer ili peršun.

Fil zavijajte u jufke, kao klasičnu pitu.

Tepsiju dobro premažite uljem, poređajte pitu i pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 50–60 minuta, dok fino ne porumeni.

Pred kraj pečenja, pitu prelijte sa nekoliko kašika supe u kojoj se kuvalo pile, pa vratite u rernu još 5 minuta da sve lepo upije.

Za još bolji ukus, možete uz tirit pitu poslužiti kiselo mleko sa malo preprženog maslaca i belog luka.

🔹 Zašto je tirit pita poseban recept?

Tirit pita je pravi primer spoja skromnih sastojaka koji daju bogat ukus. Nije zahtevna za pripremu, a opet je dovoljno drugačija da razbije rutinu običnih pita.

Ako volite domaću kuhinju, ovaj recept je odličan način da obogatite svoju trpezu starinskim jelom koje prija i mladima i starima.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar