SOS SA BELIM LUKOM, MAMA GA JE ZVALA SIROTINJSKO JELO Tanjiri se obrišu do poslednje kapi!
podeli vest:
U vreme kada su se jela pripremala „od onoga što ima“, nastali su najukusniji recepti. Jedan od njih je i stari narodni sos od belog luka, koji su naše bake zvale „sirotinjski ručak“, ali su ga svi jeli sa uživanjem i obavezno brisali tanjir hlebom. Brz, jednostavan i jeftin, a toliko ukusan da mu ni današnja modernija kuhinja ne može odoleti.
Evo kako da ga napravite baš kao nekad!
Potrebno je:
1 kašike brašna
ulje
suvi začin
ml biber
peršunov list
Priprema:
Iseckati beli luk staviti u šerpu i sipati ulja i dodati odma brašna. Ulja sipati toliko da pokupi brašno i mešati da se luk isprži i brašno dobije krem boju. Naliti vodom i mešati žicom da se zgusne. Neka vri 2 minuta ako treba dodati još vode da bude sos ređi. Dodati suvi začin, ml biber i na kraju peršunov list.
Servirati toplo uz neko meso ribu ili kao samostalno. Mi ga volimo ovako dok je vrć umočiti hleb u njega i slatko jesti. Tanjiri su nam uvek obrisani. To je tako slatko i ukusno majka je to zvala sirotinjsko jelo. Probajte!
KAKVO ĆE VREME BITI DO NOVE GODINE? Detaljna vremenska prognoza vas tera da zaboravite na romantičnu zimsku idilu
Za Novu godinu se predviđa suvo vreme sa temperaturama od -3 do 4 stepena.
08.12.2025
Vesti
Ostavite komentar