SOS SA BELIM LUKOM, MAMA GA JE ZVALA SIROTINJSKO JELO Tanjiri se obrišu do poslednje kapi!
podeli vest:

U vreme kada su se jela pripremala „od onoga što ima“, nastali su najukusniji recepti. Jedan od njih je i stari narodni sos od belog luka, koji su naše bake zvale „sirotinjski ručak“, ali su ga svi jeli sa uživanjem i obavezno brisali tanjir hlebom. Brz, jednostavan i jeftin, a toliko ukusan da mu ni današnja modernija kuhinja ne može odoleti.
Evo kako da ga napravite baš kao nekad!

Potrebno je:
4 čena belog luka
1 kašike brašna
ulje
suvi začin
ml biber
peršunov list
Priprema:
Iseckati beli luk staviti u šerpu i sipati ulja i dodati odma brašna. Ulja sipati toliko da pokupi brašno i mešati da se luk isprži i brašno dobije krem boju. Naliti vodom i mešati žicom da se zgusne. Neka vri 2 minuta ako treba dodati još vode da bude sos ređi. Dodati suvi začin, ml biber i na kraju peršunov list.
Servirati toplo uz neko meso ribu ili kao samostalno. Mi ga volimo ovako dok je vrć umočiti hleb u njega i slatko jesti. Tanjiri su nam uvek obrisani. To je tako slatko i ukusno majka je to zvala sirotinjsko jelo. Probajte!
Ostavite komentar