Slobodno vreme > Gurmanlook

SOS SA BELIM LUKOM, MAMA GA JE ZVALA SIROTINJSKO JELO Tanjiri se obrišu do poslednje kapi!

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

08/07/2025 > 17:00

podeli vest:

SOS SA BELIM LUKOM, MAMA GA JE ZVALA SIROTINJSKO JELO Tanjiri se obrišu do poslednje kapi!
Foto: Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic


U vreme kada su se jela pripremala „od onoga što ima“, nastali su najukusniji recepti. Jedan od njih je i stari narodni sos od belog luka, koji su naše bake zvale „sirotinjski ručak“, ali su ga svi jeli sa uživanjem i obavezno brisali tanjir hlebom. Brz, jednostavan i jeftin, a toliko ukusan da mu ni današnja modernija kuhinja ne može odoleti.

Evo kako da ga napravite baš kao nekad!

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic

Potrebno je:
4 čena belog luka
1 kašike brašna
ulje
suvi začin
ml biber
peršunov list

Priprema:
Iseckati beli luk  staviti u šerpu i sipati ulja  i dodati odma brašna. Ulja sipati toliko da pokupi brašno i mešati da se luk isprži i brašno dobije krem boju. Naliti vodom i mešati žicom da se zgusne. Neka vri 2 minuta ako treba dodati još vode da bude sos ređi. Dodati suvi začin, ml biber i na kraju peršunov list.

Servirati toplo uz neko meso ribu ili kao samostalno. Mi ga volimo ovako dok je vrć umočiti hleb u njega i slatko jesti. Tanjiri su nam uvek obrisani. To je tako slatko i ukusno majka je to zvala sirotinjsko jelo. Probajte!

 

Ostavite komentar