Slobodno vreme > Gurmanlook

SLATKA PASTA SA KARAMELIZOVANIM VOĆEM Neobičan spoj koji morate probati!

Izvor: K1info

Autor: Jelena Petrović

29/05/2025 > 07:22

podeli vest:

SLATKA PASTA SA KARAMELIZOVANIM VOĆEM Neobičan spoj koji morate probati!
Foto: Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic


 

Ovo je kombinacija koja greje dušu. Nije previše komplikovano, a ukus je zaista poseban. Ovaj jednostavan, a nesvakidašnji desert idealan je za sve koji žele da probaju nešto novo i ukusno. Poslužite toplo za potpunu uživanciju!

Youtube PrintScreen/bakina kuhinja/ Jelajelena Petrovic


Sastav:

200 g makarona ili neke manje paste po izboru (npr. spiralice, mašnice)

2 zrele, ali čvrste jabuke

2 kašike putera (ili biljnog ulja

2 kašike smeđeg šećera

1/2 kašičice mlevenog đumbira

1/4 kašičice cimeta

100ml mleka

50 g oraha, grubo seckanih

Prstohvat soli

Opciono za serviranje: kugla sladoleda  ili malo šlaga.

Priprema:

Skuvajte pastu: Makaronu skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite je i ostavite sa strane.

Pripremite jabuke:

Jabuke operite, oljuštite  izvadite sredinu i narežite ih na manje kocke ili kriške.

Karamelizujte jabuke:

Istopite šećer dodajte mleko i ulje. Dodajte narezane jabuke mleveni đumbir i cimet (ako koristite). Kuvajte i omekšajte.

Mešajte povremeno dok se šećer ne otopi i kruške počnu da dobijaju zlatno-karamel boju, pustite da se krčka 3-5 minuta, dok jabuke ne omekšaju, ali ne postanu previše kašaste. Sklonite sa vatre. U pastu dodajte jabuke sa karamelom ostavite malo za
vrh Dodajte kuglu sladoleda i seckane orahe. Dekorišite i sa grančicom nane. Uživajte u fenomenalnom ukusu. Možete dodati i kuglu sladoleda od vanile, kašiku grčkog jogurta ili malo šlaga za potpuniji doživljaj.

Ostavite komentar