ĆUP ZA PASULJ, ĐUVEČARA ZA PEČENJE Ovo su najbolji zemljani sačevi i njihove cene!
podeli vest:

Nema tog modernog ekspres lonca, teflona ni multi-šporeta koji može da zameni ono što zemljana posuda da – miris, puninu ukusa i onu emociju koja podseća na detinjstvo. Još kad jelo zamiriše iz stare rerne ili pod sačem, zna se – to nije obrok, to je doživljaj.
Bilo da pripremate pasulj, sarme, đuveč ili neko starinsko varivo, hrana iz zemljanog suda uvek je mekša, sočnija i bogatija. Nije to slučajno – postoji i dobra nauka iza tog ukusa.

Zašto baš zemljani sud?
Zemljano posuđe, kako su ga koristile naše bake, prirodno je porozno, što znači da tokom kuvanja postepeno ispušta vlagu nazad u jelo. Na taj način namirnice se krčkaju u sopstvenim sokovima, polako, ravnomerno, bez sagorevanja ili gubitka hranljivih sastojaka.
Rezultat? Meso koje se samo odvaja od kosti, povrće koje se topi, a začini koji se prožmu do poslednjeg zalogaja.
Hrana "kao nekad"
Kada se kuva u glinenoj posudi, jelo zahteva vreme, pažnju i strpljenje. Upravo zbog toga mnogi kažu da su jela iz zemljanog suda „hrana sa dušom“ – jer ne nastaju na brzinu, već polako, onako kako su to radile naše bake.
Miris koji se širi iz rerne u kući dok se sprema pasulj ili pečenje u zemljanom đuvečaru, budi uspomene na praznike, okupljanja i porodičnu trpezu.
Zdravije, bez hemije
Za razliku od aluminijuma, plastificiranih posuda ili sumnjivih premaza, zemljane posude ne otpuštaju štetne supstance. Kada su pravilno pečene i održavane, one su ekološke, dugotrajne i ne menjaju ukus hrane.
Koji sud za koje jelo?
Ne odgovara svaki glineni sud svakom jelu. Evo male pomoći pri izboru:
🟠 Glineni ćup s poklopcem – za pasulj, podvarak, gulaš, kupus – cene se kreću od 1.500 do 3.500 dinara, u zavisnosti od veličine.
🟠 Zemljana đuvečara (ovalna ili okrugla) – za musake, pečenje, punjene paprike – oko 1.200 do 2.800 dinara.
🟠 Tanjiri i zdele za služenje – idealne za toplu supu, variva, pire, salate – od 600 do 1.500 dinara po komadu.
🟠 Sač (sa metalnim poklopcem) – za sporo pečeno meso, hleb ispod sača, krompir – cene se kreću između 4.000 i 7.000 dinara, u zavisnosti od veličine i kvaliteta izrade.
Najbolje ih je kupovati od domaćih majstora grnčara, jer se ručna izrada daleko duže drži i ima dušu – a možete ih naći na pijacama, vašarima ili u online radnjama sa domaćom keramikom.
Cena za duži vek
Možda vam na prvu deluje da je zemljana posuda „skuplja“, ali uz pravilno održavanje može trajati decenijama. A šta je cena od par hiljada dinara naspram ukusa koji se pamti ceo život?
Kako koristiti i održavati zemljani sud?
Pre prve upotrebe potopite sud u vodi 24 sata – to sprečava pucanje.
Nikada ga ne stavljajte u zagrejanu rernu – uvek zagrevajte postepeno.
Perite ga ručno, bez agresivnih deterdženata, najbolje samo toplom vodom.
Posle upotrebe, sud treba da se osuši prirodno – nikako zatvoren u ormaru dok je vlažan.
🍲 U vremenu kad sve ide brzo i na klik, zemljani sud nas vraća korenima. I da, treba mu više vremena – ali zato ukus traje duže, pamti se jače i budi toplinu koju nijedna mikrotalasna ne može da da.
BONUS VIDEO:
SRBIN KOJI JE IZRAČUNAO BUDUĆNOST ZEMLJE Saznajte ono što NASA čuva kao sveto pismo!
Na današnji dan rođen je Milutin Milanković, naučnik koji je predvideo klimatske promene i pre nego što je postojala reč za to!
pre 4 sata
SudbineVEŠTAČKI SIR PREPLAVIO TRŽIŠTE Mlekari upozoravaju na dramatične posledice!
Rafovi su prepuni "mlečnih proizvoda" koji su u stvari napravljeni sa palminim ulljem!
25.05.2025
Green World
Ostavite komentar