Slobodno vreme > Gurmanlook

MIRIŠE IZ RERNE KAO KOD BAKE Slani mafini od lisnatog testa koje svi traže još!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

28/05/2025 > 07:10

podeli vest:

MIRIŠE IZ RERNE KAO KOD BAKE Slani mafini od lisnatog testa koje svi traže još!
Foto: Shutterstock


Ako tražite nešto što se brzo sprema, lepo izgleda i nestaje sa stola dok trepnete, ovi zalogaji su prava stvar. Domaćice ih zovu slani mafini, mini pite, čašice od lisnatog testa – ali kako god ih nazvali, jedno je sigurno: svako traži recept.

Hrskavo lisnato testo spolja, a unutra topi se sir, povrće, ponekad malo šunke ili prženi praziluk. Idealno za doručak, užinu, slave, izlete, pa i večeru uz jogurt. Ovo je onaj recept koji spasava kad vam neko nenajavljen bane ili kad vam deca kažu: „Hoću nešto slano!”.

Shutterstock

Osnovni sastojci (za 12 komada):

1 pakovanje lisnatog testa

2 jaja

150 g izrendanog kačkavalja

100 g sitnog sira ili pavlake

malo spanaća, tikvica, crnog luka ili pečuraka (po izboru)

so, biber i malo suvog začina

margarin ili ulje za podmazivanje kalupa

Kako se pravi:

Testo razvucite i isecite na kvadrate, pa ih utisnite u kalupe za mafine.

Umutite jaja, dodajte sir, povrće i začine, pa tom smesom punite korpice.

Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta – dok se ne zarumene i zamirišu po celoj kući.

Domaćinski savet:

Ovi mafini su odlični i topli i hladni, možete ih nositi na posao, u školu ili poneti na put. A ako želite da budu još efektniji – pospite ih susamom ili narendanim sirom pred kraj pečenja.

I da, slobodno pravite duplu meru – jer jedna tura retko kada preživi prvi sat.

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar