Slobodno vreme > Gurmanlook

NAJSLAĐA PRESLAVA Pet domaćih kolača koje ne smete zaobići za Mladu nedelju

Izvor: K1info

28/05/2025 > 15:00

podeli vest:

NAJSLAĐA PRESLAVA Pet domaćih kolača koje ne smete zaobići za Mladu nedelju
Foto: Shutterstock


Preslava, ili kako je mnogi nazivaju – „mala slava“, obeležava se kao izraz zahvalnosti i duhovne povezanosti sa svecem zaštitnikom najčešće imanja na kom se živi, njive koju ste kupili, seoske slave... Ove godine, preslavu povodom Mlade nedelje mnoge porodice širom Srbije proslaviće u nedelju, 1. juna 2025. godine. A kako to običaji nalažu – nema bolje časti za goste i ukućane od mirisnih domaćih kolača.

Donosimo vam izbor od pet kolača koje su krasile slavske trpeze naših baka – jednostavni, mirisni i puni duše.

Shutterstock
1. Vanilice – meke, mirišljave i uvek prve nestanu

Sastojci:

250 g masti ili putera

100 g šećera

1 jaje

1 vanilin šećer

500 g brašna (otprilike)

džem od kajsije ili šljive

prah šećer za valjanje

Priprema:
Umutite mast, jaje, šećer i vanilu, zatim dodajte brašno dok ne dobijete glatko testo. Razvijte testo, vadite kolutiće i pecite na 180°C 10–12 minuta. Spajajte po dva džemom i uvaljajte u prah šećer.

2. Orahnjača – miris detinjstva

 

 

Sastojci za testo:

500 g brašna

1 kvasac

250 ml mleka

1 jaje

3 kašike šećera

50 ml ulja

prstohvat soli

Fil:

300 g mlevenih oraha

150 g šećera

100 ml toplog mleka

cimet po želji

Priprema:
Zamesite mekano testo i ostavite da nadođe. Razvucite, premažite filom i uvijte u rolat. Pecite na 180°C oko 35 minuta. Po želji pospite šećerom u prahu.

3. Lenja pita sa jabukama – osvežavajuća klasika
Shutterstock

Sastojci:

500 g brašna

200 g putera

1 jaje

100 g šećera

1 prašak za pecivo

6–7 rendanih jabuka

cimet i šećer po ukusu

Priprema:
Zamesiti testo i podeliti na dva dela. Jedan deo razvući i staviti u pleh, preko staviti dinstane jabuke sa cimetom i šećerom, pa drugi deo testa. Peći oko 30 minuta na 180°C. Seći kada se ohladi.

4. Čupavci – mekani, sočni, umotani u ljubav

 

 

Sastojci za biskvit:

4 jaja

200 g šećera

200 ml mleka

200 ml ulja

300 g brašna

1 prašak za pecivo

Glazura:

200 g čokolade

100 g putera

100 ml mleka

kokos za valjanje

Priprema:
Ispecite biskvit, ohlađen seći na kocke. Svaku umakati u toplu čokoladu pa uvaljati u kokos. Idealan kolač za decu i odrasle!

5. Reforma – kraljica slavskih kolača

 

 

Kora (x3):

6 belanaca

6 kašika šećera

6 kašika mlevenih oraha

1 kašika brašna

Fil:

6 žumanaca

6 kašika šećera

200 g čokolade

250 g putera

Priprema:
Ispecite tri kore. Umutite žumanca sa šećerom na pari, dodajte čokoladu. Kada se ohladi, dodati umućen puter. Premazati kore i ukrasiti po želji.

Ovi recepti ne samo da bude uspomene, već unose toplinu i radost u dom. Prava poslastica za dušu – baš kako priliči preslavi. Neka vaša trpeza ovog 1. juna zamiriše na ljubav, zajedništvo i tradiciju.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar