Slobodno vreme > Gurmanlook

JAJUŠA ZA POLA SATA Starinska, zaboravljena pita koju su svi obožavali!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

27/05/2025 > 07:18

podeli vest:

JAJUŠA ZA POLA SATA Starinska, zaboravljena pita koju su svi obožavali!
Foto: Shutterstock


Ako ste odrasli u domaćinstvu gde je miris pite značio da je sve kako treba – da je dan običan, ali lep, i da neko misli na vas – onda će vas jajuša, odmah vratiti u detinjstvo. Ova pita od jaja pravi se brzo, lako i od sastojaka koje gotovo uvek imamo u frižideru.

Shutterstock

Nekada se za nju razvijalo domaće testo, ali danas, kad vremena često fali, gotove kore dolaze kao spas. I ne, ukus nimalo ne pati – jajuša je i dalje ona mekana, mirisna i sočna pita koja ide i za doručak, i za večeru, pa čak i kao dodatak ručku.

Sastojci:

5 jaja

pola pakovanja gotovih kora za pitu

3–4 kašike svežeg sira (ili pavlake)

300 ml mleka

ulje

po želji: susam za posipanje

Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.

U jednoj činiji umutite jaja, dodajte nekoliko kašika svežeg sira ili pavlake, pa sipajte mleko. Sve lepo sjedinite.

Tepsiju podmažite uljem.

Poređajte dve kore na dno, pa ih prelijte smesom.

Nastavite da slažete kore – jednu po jednu – i između svake sipajte par kašika smese.

Kad ostane poslednja kora, njom pokrijte pitu. Premažite je sa malo ulja i, ako volite, pospite susamom.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta, dok ne porumeni.

Saveti domaćice:

Ako nemate sir ni pavlaku, pita će uspeti i samo s jajima i mlekom – biće jednostavnija, ali i dalje ukusna.

Umesto mleka, možete koristiti jogurt, a uz pitu savršeno ide i čaša kiselog mleka.

Začinite po ukusu – prstohvat bibera ili mlevene paprike daju joj domaći šmek.

Jajuša je idealan recept za one dane kada nemate mnogo vremena, ali ne želite da odustanete od toplog obroka koji miriše na dom. Pripremite je večeras, uz osmeh i uspomenu na bakin sto, i videćete – nekad su najjednostavnija jela ona koja se najduže pamte.

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar