Slobodno vreme > Gurmanlook

15 MINUTA DO SAVRŠENE ČOKOLADNE TORTE Niko neće verovati koliko je brzo gotova!

Izvor: K1info

23/05/2025 > 08:40

podeli vest:

15 MINUTA DO SAVRŠENE ČOKOLADNE TORTE Niko neće verovati koliko je brzo gotova!
Foto: Shutterstock


Nekad jednostavno dođe dan kada vam treba nešto slatko, čokoladno i kremasto odmah. Bez dugog stajanja pored šporeta i bez komplikovanih koraka. Upravo zato vam donosimo recept za čokoladnu tortu koja se pravi za 15 minuta, a ukus joj je kao iz fine poslastičarnice!

Shutterstock

Sastojci za biskvit:

6 jaja (odvojeni žumanca i belanca)

Prstohvat soli

165 g šećera

130 g brašna

40 g kakao praha

Za glazuru:

500 g kisele pavlake (20% mm)

100 g šećera u prahu

300 g mascarpone sira

40 g kakao praha

30 g tamne čokolade

30 ml vruće mlečne pavlake

Priprema biskvita:

Zagrejte rernu na 180°C, a pleh dimenzija 40×29 cm obložite papirom za pečenje.

Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne dobijete mekane vrhove.

Postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok smesa ne postane čvrsta i sjajna.

Umutite žumanca u sneg laganim pokretima.

Prosejte brašno i kakao, pa pažljivo umešajte u smesu.

Sipajte u pleh i pecite oko 15 minuta – ili dok čačkalica ne izađe čista.

Ohladite pre mazanja.

Priprema glazure:

Umutite kiselu pavlaku, šećer u prahu i mascarpone dok smesa ne postane glatka.

Otopite čokoladu i pomešajte sa toplom pavlakom.

Dodajte kakao i čokoladnu smesu u krem, dobro sjedinite.

Sastavljanje:

Kada se biskvit potpuno ohladi, premažite ga glazurom. Po želji, ukrasite voćem, čokoladnim strugotinama ili mlevenim orasima.

Domaćinski savet:
Ova torta je odlična i dan kasnije – biskvit ostaje sočan, a glazura još bolja kad odstoji.

Brza, jednostavna i savršeno čokoladna – ova torta će postati vaš adut kad iznenada zatreba desert. Uživajte u svakom zalogaju!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar