Priče > Sudbine

Žvakala je duvan, PUCALA BEZ PROMAŠAJA i mogla je da POPIJE VIŠE od bilo kog muškarca: Ko je bila KALAMITI DŽEJN?

Legendarna pustolovka sa Divljeg Zapada bila je vešta sa oružjem, ali je svoju dobrotu iskazala prilikom izbijanja epidemije malih boginja

Izvor: K1info

15/12/2022 > 19:12

podeli vest:

Žvakala je duvan, PUCALA BEZ PROMAŠAJA i mogla je da POPIJE VIŠE od bilo kog muškarca: Ko je bila KALAMITI DŽEJN?
Foto: Public domain, via Wikimedia Commons


Marta Džejn Kanari (1. maj 1852 – 1. avgust 1903.) bila je žena koja je žvakala duvan, ispijala pivo, imala pogan jezik i više volela mušku odeću od haljina.

Bila je nadaleko poznata zbog svog nadimka Kalamiti Džejn, a prema legendi zaradila ga je tokom spasavanja ranjenog kapetana.

Poreklo imena Kalamiti Džejn

"Tokom kampanje 1872–73 dobila sam ime Kalamiti Džejn. Bilo je to na Gus Kriku u Vajomingu, gde se sada nalazi grad Šeridan. Kapetan Egan je komandovao. Naređeno nam je da ugušimo ustanak Indijanaca i imali smo brojne okršaje tokom kojih je šest vojnika ubijeno, a nekoliko teško ranjeno. Kada smo se vraćali, upali smo u zasedu oko kilometar i po od našeg odredišta. Jahala sam napred i čuvši pucnjavu okrenula sam se u sedlu i videla kapetana Egana kako se naginje kao da će da padne. Okrenula sam konja i odjurila galopom natrag na njegovu stranu i stigla tamo na vreme da ga uhvatim dok je padao. Podigla sam ga na konja ispred sebe i uspela da ga bezbedno odvedem u tvrđavu. Kapetan Egan, oporavljajući se, smejući se rekao: - Dajem vam ime Kalamiti Džejn, heroina ravnice."

Ko je bila Kalamiti Džejn?

Kada je imala 12 godina, ostala je bez oba roditelja i morala je da se snalazi kako zna i ume. Radila je mnoge poslove: bila je peračica sudova, kuvarica, konobarica, devojka iz plesne sale, medicinska sestra i vozač volovskih kola. Konačno, 1874. godine, tvrdila je da je pronašla posao kao izviđač u Fort raselu u Vajomingu.

Foto: imprint of C.E. Finn, Livingston, Mont., Public domain, via Wikimedia Commons

Kalamiti Džejn

Džejn je otputovala u Južnu Dakotu 1876. godine i upoznala Divljeg Bila Hikoka u Dedvudu, gde je rođena legenda o ženi koja je "umela da popije".

Neki kažu da je Džejn izmislila priču o kapetanu Eganu jer je tražila pažnju muškaraca u gradu - pre svih Bila Hikoka za kojeg je tvrdila da ga voli.

Kalamiti Džejn bila je humanitarka

Ali Kalamiti Džejn je takođe bila poznata humanitarka u Dedvudu i negovala je stanovnike grada pogođenog epidemijom malih boginja. Posle smrti Divljeg Bila Hikoka, Džejn se preselila i čak se jedno vreme pridružila putujućem cirkusu Divlji zapad Bufalo Bila.

Foto: Mrs. E. G. Worden, Public domain, via Wikimedia Commons

Kalamiti Džejn

Džejn je prema nekim navodima imala dve ćerke, iako identitet oca nije poznat. Krajem 1880-ih, ona se vratila u Dedvud sa detetom za koje je tvrdila da je njena ćerka. Na Džejnin zahtev, u jednom od pozorišta održana je donacija za prikupljanje novca za obrazovanje njene ćerke - Džejn se napila i potrošila znatan deo novca iste noći i sutradan otišla s detetom.

Vratila se na Blek Hils 1903. godine i radila kako kuvarica i domaćica u jednom bordelu. Umrla je u 51. godini.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Kalamiti Džejn na grobu Divljeg Bila Hikoka

Sahranjena je pored Divljeg Bila Hikoka. Naširoko je kružila priča da Hikok, koji je bio oženjen, nije bio zainteresovan za Džejn. Ipak, građani su je sahranili pored njega kako bi mogla da provede večnost sa čovekom kojeg je volela, i da bi se našalili sa Hikokom.

 

Ostavite komentar