Priče > Sudbine

PRVE DAME SRBIJE: Od doručka u Bajčetini, do ručka u BELOJ KUĆI - neobičan ŽIVOTNI PUT Dragice Nikolić

Iako je proputovala svet i upoznala najmoćnije ljude na planeti, nikada nije krila da najviše voli dane provedene u selu Bajčetina

Izvor: K1info

27/04/2023 > 12:45

podeli vest:

PRVE DAME SRBIJE: Od doručka u Bajčetini, do ručka u BELOJ KUĆI - neobičan ŽIVOTNI PUT Dragice Nikolić
Foto: K1info/Wikipedia/Privatna arhiva/Youtube screenshoot/ATA Images


U srcu Šumadije 26. aprila 1955. godine u porodici Ninković rođena je Dragica, za koju će, više od pola veka kasnije, znati cela Srbija. 

Voleli li je ili ne, jedno je sigurno - u našoj zemlji ne postoji osoba koja nije čula za Dragicu Nikolić, suprugu bivšeg predsednika Tomislava.

Ženu koja je prešla put od skromne domaćice koja voli da provodi vreme pleveći lekovito bilje u selu Bajčetina, da šije, štrika i hekla - do jedne od najpoznatijih i najkontroverznijih prvih dama Srbije u skupocenim kompletima renomiranih svetskih brendova.

Detinjstvo i devojačke dane provela je u rodnom Kragujevcu, a upisala je Ekonomski fakultet. 

Dragica i Tomislav znali su se od malena, ali je ljubav među njima planula tek godinama kasnije.

Kao deca bili su komšije, a budući predsednik često se igrao sa Dragičinim bratom Lukom. Druženje je iznenada prekinuto kada je Dragičin otac, oficir, od vojske 1963. godine dobio stan zbog čega je usledila selidba.

Ali, život piše romane, pa su se tako Dragica i Tomislav ponovo sreli devet godina kasnije, na igranci. Kako je priznao, pažnju mu je skrenula prelepa devojka.

- Ja gledam, Bože, je l' ovo Dragica? Lukina Dragica? Tada sam se zainteresovao za nju i počeli smo da se zabavljamo i to dan pred moj odlazak u vojsku - opisao je Nikolić za Gloriju poseban trenutak.

Foto: ATA Images

 

Iako su se zabavljali samo 24 sata pre Tominog odlaska u vojsku, Dragica ga je strpljivo čekala narednih godinu dana. 

Par se 1975. godine venčao u Trebinju, gde je budući predsednik radio na gradilištu. Dragica se iste godine zaposlila u u kragujevačkoj fabrici automobila Zastava, a u braku su dobili dva sina, Radomira i Branislava koji su im podarili petoro unučića.

Dragica je kao ekonomski tehničar u Zastavi radila sve do 2003. godine, a sa suprugom i decom se 2005. preselila u Beograd. 

Iako tada nepoznata, Dragica je bila velika podrška svom mužu koji se u tim godinama ozbiljno bavio politikom: Osnovao je Srpsku naprednu stranku (SNS) i imao jasan cilj pred sobom - da postane predsednik Srbije.

To mu je za rukom pošlo 2012. godine kada je "za dlaku" pobedio aktuelnog predsednika Borisa Tadića. Nikolići se te godine useljavaju u predsedničku vilu u Užičkoj 23 na Dedinju, a Dragica postaje prva dama Srbije. 

Sa građanima Srbije podelila je i jedan privatan momenat iz tog perioda. Naime, prvo jutro koje je dočekala kao prva dama, Dragicu je muž iznenadio, skuvao joj je tradicionalnu kafu, pa tek potom krenuo u stranku.

Iako se u godinama Tominog "političkog laktanja" držala po strani i iz senke podržavala muža, Dragica već na početku mandata počinje sve češće da se pojavljuje u medijima i da daje intervjue. 

Nepostojeća funkcija

Iako u Srbiji funkicija prve dame zvanično ne postoji, dok je Tomislav Nikolić bio predsednik na domenu internet prezentacije predsednika postojao je sajt koji se zove supruga.predsednik.rs. Dragica je imala i zvaničan Twitter nalog @suprugaprs.
Međutim, javnost nije bila blagonaklona prema njima, a analitičari su smatrali da je to nedopustivo, jer supruga predsednika nije državna institucija, pa da je samim tim Nikolić zloupotrebio položaj predsednika države. 
 

Češće od pohvala, na Dragičin račun stizale su kritike: da mora da promeni stil oblačenja, da se ne snalazi najbolje u ulozi koja joj je poverena... Bilo je i onih koji su govorili da se vidi da je "domaćica iz Bajčetine", a njene izjave okarakterisali su kao "prazne fraze".

Dragica na prozivke nije odgovarala, ali je promenila svoj izled, a mnogi će reći i interesovanja. U javnosti je počela da se pojavljuje u skupocenim komadima najpoznatijih svetskih brendova. Međutim, srpskim dežurnim modnim kritičarima, ni to nije odgovoralo, pa su je neretko ismevali.

Foto: ATA Images

 

Nju to nije sprečilo da se na svakom dešavanju pojavi ruku pod ruku sa svojim mužem, što je javnost dočekala "na nož". Potpuno suprotno od svoje prethodnice, Tatjane Tadić, koju je javnost imala prilike da vidi isključivo na najvažnijim državnim svečanostima, Dragica je u svakoj prilici vrlo rado pozirala pored svog muža.

Pojavljivala se na međunarodnim skupovima, pa čak i obilazila područja pogođena poplavama i uručivala pomoć. Pamti se i svečani ručak za 50 supruga šefova država, koji je organizovala prva dama SAD Mišel Obama, za vreme zasedanja Generalne skupštine UN. 

Pravo iznenađenje za javnost bilo je kada se sa suprugom pojavila na koncertima Deep Purple i Toma Džonsa u Beogradu.

U medijima su se tih godina pojavljivali natpisi kako Dragica šije, štrika, hekla, bavi se slikanjem, mozaikom, vitražom, keramikom, dekupažom, ali i restauracijom ikonostasa u manastiru Voljavča.

Ono što su joj Tomini politički suparnici i neistomišljenici najviše zamerali i o čemu se vodila najveća polemika su upravo njena interesovanja. Nije im bilo jasno kako je domaćica iz Kragujevca uspela da se ostvari na toliko polja, već su smatrali da je to samo "maska" kako bi se uklopila u novi društveni status.

Spajanje nespojivog

Ali, uprkos skupim odevnim kombinacijama, Dragica se uvek predstavljala u svetlu žene iz naroda, domaćice, majke.  Poznato je da su tokom predsedničkih dana na imanju u Bajčetini imali 37 ovaca i 28 svinja, kokošinjac... Dragica nije krila da ima veliku baštu punu voća, povrća i lekovitog bilja koju sama održava, kako bi jeli domaću zdravu hranu, a jednom prilikom je čak izjavila da su jedva ubedili predsedničkog kuvara da hranu priprema sa njihovim domaćim proizvodima.

Kroz 100 godina dva Srbina da će razgovarati i pitati: "Kako se zvao onaj muž Dragice Nikolić?"

Tomislav Nikolić

Kako je sama priznala njena životna filozofija je da su "rad, ljubav i poštovanje najbolji lek za sve", a o pozivu prve dame jednom je rekla:

- Sada imam samo više obaveza! Doduše, ja imam mnogo energije koju sam nasledila od mame, Ličanke. Želim da sa ovog mesta nešto uradim i za srpski narod... Mnogi me zovu da pomognem i učiniću sve jer je ovaj narod "potonuo". Treba ljudima vratiti volju, želju da se pokrenu i nešto urade, jer se sedenjem kod kuće ništa ne postiže - rekla je ona za Ekonometar.

Foto: ATA Images

 


Ono po čemu će biti upamćena je svakako Fondacija koju je osnovala 2013. godine, a koja nosi njeno ime. Kako je na samom početku rada objašnjeno, ova Fondacija baviće se humanitarnim radom i brojnim aktivnostima za unapređenje kulture, i to pre svega edukacijom dece školskog uzrasta. 

Međutim, poslovanje "Fondacije Dragica Nikolić" godinama je izazivalo kontroverzu u medijima.

Život nakon istekao predsedničkog mandata

Tomislav Nikolić bio je predsednik Srbije sve do 2017. godine, kada je upravljanje Srbijom preuzeo njegov mlađi stranački kolega - Aleksandar Vučić.

Toma se tada povukao, ali zajedno sa Dragicom nastavio je da živi u predsedničkoj vili, što je srpska javnost dočekala sa negodovanjem.

U medijima ih poslednjih pet godina nema ni blizu tako često kao tokom predsedničkih dana. Tomislav je već pet godina na čelu Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, dok se njegova supruga i dalje bavi humanitarnim radom kroz Fondaciju "Dragica Nikolić".

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ostavite komentar