Priče > Sudbine

Brašno na licu, SNAGA U SRCU: Otkrivamo kako je BITI U KOŽI slabovide srpske ALBINO manekenke

Sumi je rođena bez pigmenta, bele kože i kose, gotovo je slepa i čitav život trpi uvrede i omalovažanje. Ali ni ne pomišlja da se preda...

Autor: Anica Ninković

26/03/2023 > 08:52

podeli vest:

Brašno na licu, SNAGA U SRCU: Otkrivamo kako je BITI U KOŽI slabovide srpske ALBINO manekenke
Foto: privatna arhiva/Sumi


Možda ste čuli za Sumi, srpsku albino manekenku, devojku koju za 22 godine, život nije nimalo štedeo.

Rođena je sa albiniznom, bele kože i kose bez pigmenta, žućkastih trepavica i može se reći da je gotovo slepa. Pošto je drugačija, bila odbačena od strane svojih vršnjaka, maltretirana i omalovažavana.

Zbog svoje neobične pojave svakako je izuzetno primećena, nekima se dopada, nekima ne. A kako je njoj i kako je živeti u njenoj koži pokušali smo da saznamo kroz razgovor sa ovom izuzetnom devojkom.

Osrvćući se na rano detinjstvo, naša sagovornica kaže da su je u prvom razredu osnovne škole dosta maltretirali, gađali kamenjem, tukli, a uglavnom su to bili dečaci.

- Sad ne znam da li su hteli da privuku pažnju ili nešto drugo, ali znam da je moja učetiljica rekla "dođi da ti slikam te masnice da ne bi više imala problema", a ustvari je rekla da me je majka tukla i završila sam u domu za nezbrinutu decu - rekla je ona.

Dodaje da ju je posle toga uzela hraniteljska porodica, krenula je u drugu školu, gde je opet bilo loše, i tamo je trpela odbacivanje, nisu hteli ni da pričaju, a kamoli da se igraju sa njom.

- U sedmom razredu sam promenila školu i počela da se farbam, misleći da će me tako prihvatiti, ali bilo samo još gore. Rugali su mi se na svakom koraku, svaki dan su pravili šale na moj račun, bilo je mnogo neprijatno - rekla je Sumi.

Foto: privatna arhiva/Sumi

 

U srednoj školi je imala je personalizovanog asistenta koji joj je pomagao da ode i vrati se iz škole.

- Moja majka je bila u fazonu, dokle ćeš više sa njim u školu, pa vreme je da sama kreneš. To je bio njen način se osamostalim. Tako da sam pred kraj srednje položila za beli štap - rekla je naša sagovornica.

Nazivali su je vešticom, rugobom, što je bilo strašno za jednu tinejdžerku koja se pitala zašto je to baš morala da bude ona, bila je u depresiji i pitala se zašto se uopšte rodila.

Kako kaže, situacija se malo promenila kada je počela da studira i iz male sredine došla u Beograd.

- Kada sam bila u depresiji mene su izvukle knjige i moje dve najbolje drugarice. Počela sam da radim na psihologiji, da analiziram ljude, zanimalo me je zbog čega se oni tako ponašaju. Shvatila sam da ne možeš da izbegneš negativne ljude, nego da moraš da se boriš, da prvo pobediš sebe, da bi pobedio druge - rekla je Sumi.

Foto: privatna arhiva/Sumi

 

Uz pomoć knjiga naučila je da prihvati sebe i našla razumevanje za druge. Tada joj je sve krenulo na bolje. Dobila je ponudu od modne agencije.

- Prihvatila sam ponudu i otišla na kasting, ali bilo mi je jako neprijatno. Sve devojke oko mene, lepe, visoke, brinete, a ja ušla sa štapom. Pitala sam se što sam ja uopšte došla ovde - rekla je naša sagovornica.

Svako od njih imao je broj i prilikom prozivanja onih koji su prošli kasting, prozvali su i broj koji je Sumi nosila. Nije reagovala, jer je bila ubeđena da nema šanse da ona prođe. Nije bila svesna da je baš ona budući model sve dok joj jedna devojka nije rekla da je prozvana i da se javi.

- Od 60 devojaka i 4 momka prošlo je samo nas 6, a sve zato što sam ja odgovorila na pitanje: „Da li biste se za milion dolara ošišali na ćelavo“? Jedino sam ja rekla da bih, jer sa toliko novca kupila bih svaku periku koja postoji - rekla je Sumi.

Foto: privatna arhiva/Sumi

 

Svet mode otvorio joj je mnoga vrata.

- Izašla sam šest puta u časopisu Vogue u Italiji i u dosta američkih časopisa koji se tiču sveta mode. Takođe, u francuskom magazinu Vigour i Fairy Tale, magazinu koji je dosta popularan. Intervijuisali su me i strani novinari. Drago mi je što sam stekla te kontakte, a da čak nisam ni išla iz zemlje - rekla je ona.

Kako kaže naša sagovornica, sada se prvi put oseća dobro u svojoj koži. 

- Glumila sam u spotovima Nataše Bekvalac i Raste, Breskvice, Teodore Džehverović - rekla je Sumi.

Foto: privatna arhiva/Sumi

 

Naša sagovornica ističe da je jako zahvalna na razumevanju ljudi sa kojima radi, jer se ona slika bez naočara, a bez njih ne vidi ništa.

- Meni jako svetlo smeta, ponekad kada je napolju sunce ja ne mogu da držim otvorene oči zato što me jako peku. Na snimanju mora da se namesti osvetljenje da mi ne smeta. Imam fotografije gde su meni fotografisane samo oči, ali taj proces je trajao skoro 4 sata, jer stalno beže kad treba da ih fokusiram negde, ili bole. To je stvarno muka - rekla je ona.

Sumi ima samo 2% vida i vidi samo 3 cm ispred nosa.

- Ja se uvek slikam bez naočara, a bez njih ne vidim ništa. Drago mi je što uspevam da se dogovorim sa fotografima da uhvatimo ritam, jer nije poenta samo fotografisati, treba izneti i uhvatiti emocije kroz fotografije - rekla je ona.

Pored toga što se bavi modelingom, Sumi radi još dva posla, predaje basic japanski jezik online i daje glas anima crtaćima. I ne samo to, ona studira turizam u Beogradu i online japanski i kineski jezik.

Ne možemo da ne spomenemo da je ona strastveni zaljubljenik u azijsku kulturu, naročito Japan. Pomislili bi da je soba jednog modela u potpunosti "fashion", ali ne, zapravo Sumi je okružena japanskim stripovina, likovima iz mangi.

Zbog kože koja je osetljiva na sunce ograničena je u pogledu preparata i šminke koju može da koristi. Tako da umesto pudera na lice nanosi pirinčano brašno, baš kao što su se i gejše tradicionalno šminkale.

Foto: privatna arhiva/Sumi

 

Sumi voli da jede, a šta drugo nego - japansku i kinesku hranu. A odlična je i kuvarica, tako da je savladala pripremanje japanskih specijaliteta kao što je onigiri.

Za kraj, Sumi je čitaocima portala K1info poslala jasnu poruku.

- Ovaj život jeste težak, ali je neophodno da radite na sebi. Nemojte da odustajete od sebe, jer ako odustanete od sebe odustajete od svojih snova, a to je kao da niste ni imali život. To je nešto najgore što ste mogli sebi da uradite - rekla je ona.

 

 

Ostavite komentar