Priče > Sudbine

PRVE DAME SRBIJE: Ružica Đinđić, lepa pravnica koja je ODABRALA da ostane u senci - PRE I POSLE

Kao mlada pravnica upoznala je harizmatičnog političara i ludo se zaljubila, a nakon njegove smrti gotovo se potpuno povukla iz javnosti

Izvor: K1info

13/04/2023 > 14:19

podeli vest:

PRVE DAME SRBIJE: Ružica Đinđić, lepa pravnica koja je ODABRALA da ostane u senci - PRE I POSLE
Foto: K1info/Wikipedia/Privatna arhiva/Youtube screenshoot


Prve dame Srbije

Moć je oduvek bila reč koja stoji uz muškarce, ili se samo tako veruje. Međutim, postojale su žene koje su dale snažan pečat vremenu i ostavile jak trag u istoriji, i to ne samo svojim uticajem...

Istorija je zabeležila njihove domete, učeni ljudi su do detalja istraživali njihova porekla, naravi i značaj koji su imale na svojim muževima, dok je "običan" narod pripovedao o njihovim sudbinama i zanimljivostima iz bračnog života. One su bile - prve dame Srbije.  

U serijalu "Prve dame Srbije" prisećamo se žena koje su, pri samom vrhu vlasti u 20. i 21. veku, kao supruge kraljeva, predsednika ili premijera, imale značajan uticaj na sudbinu Srbije.

Tog 12. marta 2003. godine Srbija je izgubila voljenog premijera, ali Ružica je izgubila sve. Život žene, za koju svi znaju ali o kojoj se malo zna, okrenuo se naglavačke kada je metak pogodio Zorana Đinđića.

Od žene pored koje su mnogi želeli da budu viđeni, kako je sama priznala u godinama koje su usledile, ostala je sama.   

Ipak, nikada se nije odrekla ideologije svog supruga i čvrsto veruje da bi Srbija već uveliko bila deo Evrope, samo da se smrt nije isprečila na tom putu.

Kako je sama rekla, čak i da ga se svi odreknu, ona će ponosno ostati Ružica Đinđić!

Ružica Pavlović rođena je 25. februara 1960. godine u Valjevu. O njenom odrastanju u provinciji i o tome kako je provodila studentske dane u Novom Sadu, gde je studirala na Pravnom fakultetu, ne zna se puno. 

Zapravo, Ružica nikada nije otkrivala previše detalja iz privatnog životu, a reči izgovorene u javnosti pažljivo je birala. Iako svi u Srbiji, pa i šire, znaju ko je Ružica Đinđić, istina je da zapravo ne znamo baš puno toga o njoj. Većina privatnih trenutaka dobro je sakrivena je od znatiželjnih pogleda srpske javnosti.

Tek poneka fotografja nasmejane lepe žene govorila je o skladnom braku i ljubavi dugoj dve decenije. Istina, ne znamo puno toga... Sem, možda, onog najličnijeg - ogromne tuge i rupe koju je u njenom životu ostavilo ubistvo supruga. 

Foto: wikipedia.org

 

Nakon što je diplomirala, Ružica se zaposlila u Književnoj zajednici Novog Sada, gde je od 1985. do 1988. godine radila u Sektoru pravnih poslova.

Kako je jednom prilikom otkrila za hrvatski Globus, kao mlada pravnica, Zorana je privukla svojim načinom razmišljanja.  
Njih dvoje upoznali su se na predstavljanju njegove knjige "Jugoslavija kao nedovršena država".

Spot Zdravka Čolića

Verovali ili ne, Ružica Đinđić, supruga pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića, glumila je u spotu Zdravko Čolića za pesmu "Malo pojačaj radio" u kome pleše iza Čole dok on svira klavir.

Čuveni spot u kojem se pojavljuje tada dvadesetogodišnja lepa studentkinja iz Novog Sada, koja je kasnije postala supruga premijera Đinđića, režirao je Boris Miljković.

Posle udaje Ružica je napustila posao i potpuno se posvetila deci i suprugu.

- Znam da je posle povratka sa doktorata iz Nemačke bio prosto opsesija svih lepih i pametnih žena koje su držale do sebe. Verovatno su doživele pravi privatni smak sveta kad je mene uzeo, jer je stvarno bio idealna prilika. A, eto, takav kakav je bio, odabrao je baš mene - anonimnu i nepoznatu koju niko nikad nije ni upoznao... - rekla je ona 2006. godine za Vreme. 

Ružica je tada otkrila jedan detalj, do tada nepoznat javnosti.

- Mogla sam biti samo počašćena što je u meni prepoznao nešto izuzetno, izabrao me je za ženu, i predstavio beogradskom kulturnom, intelektualnom i političkom establišmentu, o kome sam ja znala samo iz novina - bila je iskrena.

Godine 1990. dobili su ćerku Jovanu, a zatim tri godine kasnije i sina Luku. Porodičnu idilu prekinuo je metak.

- Pucanj na Zorana bio je i pucanj u jednu veliku ljubav i jednu skladnu porodicu - ispričala je Ružica jednom prilikom za Nedeljnik.

Ona se prisetila tog jutra kada joj se život okrenuo naglavačke.

- Te srede, 12. marta, trebalo je da se u Vladi sretne sa švedskom ministarkom spoljnih poslova, sada isto tako pokojnom Anom Lind. Tog jutra obukao je svoje najlepše odelo i bio je zaista lep. Potpuno zaboravivši na gospođu Lind, na vratima sam ga pitala zašto se tako udesio i da li ima neku konferenciju za štampu. "Ne, ali imam Anu Lind!". Jednostavno me je kopkalo zašto mu je bilo toliko stalo da se tako lepo obuče - rekla 2006. Ružica za Vreme i dodala:

- Zoranov vozač Sale mi je prvi javio da nešto nije u redu. "Pucali su na njega!" Dobro, računala sam da ga nisu pogodili, ili – ako jesu – da će svakako preživeti. Međutim, Sale me je dotukao: "Neko će doći po vas!" Osećala sam da to ovog puta nije isto kao ranije.

U istom intervjuu, jednom od retkih koje je dala, opisala je kako se njena porodica borila sa tim.

- Ostali smo zauvek sami, nas troje, a svi ti velevažni prijatelji su se razbežali, i ubuduće su nam prilazili samo kao nejasne senke, u međuvremenu i sami postajući javne medijske pojave. Uz vest o njegovoj smrti i oni su konačno postali neko i nešto. Što su oni bivali sve važniji i važniji, moja tuga i bol su u istoj meri rasli. A ja sam deci morala da objasnim važnost našeg kraja.

Nakon smrti supruga i sahrane koja je bila udarna vest u svim svetskim medijima, Ružica se u potpunosti povukla iz javnosti.

Od tada retko imamo priliku da je vidimo. Tek poneko gradsko dešavanje ponovo pokrene gradska šuškanja o njenoj vanvremenskoj lepoti, i kako joj godine "ništa ne mogu".

Ipak, svakog 12. marta već 20 godina, na godišnjicu atentata, sa decom odlazi na grob. Uvek u crnini, utučena, neretko uplakana. 

U jedno veruje - da Zoran nije ubijen Srbija bi već bila u Evropi.

- Srbija bi, da nije zaustavljena Zoranovim ubistvom, bila u EU i pre Rumunije i Bugarske, to je sigurno - istakla je za Novosti 2011. godine i dodala da je očekivala da država bolje čuva uspomenu na njega.

Žena iz senke

Od 2001. godine Ružica je predsednik Upravnog odbora Udruženja građana "Prvo deca", koje se bavi aktivnostima usmerenim ka zaštiti životnog, obrazovnog i zdravstvenog standarda dece bez roditeljskog staranja.

U čast pokojnom premijeru 2003. osnovan je Fond "Dr Zoran Đinđić", a Ružica je od 2011. godine je Upraviteljica Fondacije. Ovaj fond pomaže usavršavanje mladih stručnjaka i studenata u oblasti društvenih nauka značajnih za unapređenje demokratskih odnosa i političke kulture u društvu. Uporedo sa ovim aktivnostima aktivno se bavi humanitarnim radom i predsednik je Saveta Internacionalnog susreta dece "Radost Evrope".

Od Zoranove Demokratske stranke nikad nije odustala, a te 2003. godine izabrana je za člana Glavnog odbora. Postala je i počasni predsednik Foruma žena Demokratske stranke 2004. godine, a dve godine kasnije i član Predsedništva.

Za svoj rad i doprinos promociji ljudskih prava, demokratije i tolerancije, godine 2004. je dobila nagradu Osvajanje slobode, koju dodeljuje Fond "Maja Maršićević Tasić". Pored ovog priznanja, dobila je i nagradu za unapređenje međunacionalnih odnosa od Rumunske zajednice Vojvodine.

Godine 2009. odlikovana je francuskim ordenom Legije časti.

Srpska Džeki Kenedi

U mesecima nakon Zoranove smrti često su se u javnosti mogla čuti poređenja sa suprugom ubijenog američkog predsednika.

- Strašno se rasplačem kad god mi laskaju da sam ja srpska Džeki Kenedi. Ovde nije bilo dovoljno što su mi ubili muža, nego su i posle smrti nastavili da ga masakriraju iz dana u dan. Na koji način ja, nezaštićena udovica, mogu da obuzdam i zaustavim tu krvoločnu harangu i orgiju, koja se već godinu dana ne smiruje? Zato ja i nisam nikakva Džeki Kenedi, iako bih to možda bila u svakoj normalnoj i civilizovanoj zemlji. Ako ikada Srbija shvati ko je, u stvari, bio Zoran Đinđić i čija je žrtva, lako ćemo sa mnom. Pa, mene se ovde već posle mesec dana od ubistva niko nije sećao, niti me je pitao kako mi je. I da ga se svi odreknu, ja ponosno ostajem Ružica Đinđić! Svi drugi neka se malo zamisle. Nada Srbije da bi se moglo nešto promeniti, i krenuti nabolje, samo je privremeno ubijena zajedno s njim - rekla je ona za Vreme.

 


 

 

 

 

 



 

 

Ostavite komentar