Priče > Sudbine

PRVE DAME SRBIJE: Tatjana Tadić - inženjerka iz Knina kojoj je PORODICA BILA VAŽNIJA od društvenog statusa

Uspešna poslovna žena odustala je od karijere kako bi se posvetila porodici, a u narodu je ostala upamćena po humanitarnom radu

Izvor: K1info

20/04/2023 > 14:26

podeli vest:

PRVE DAME SRBIJE: Tatjana Tadić - inženjerka iz Knina kojoj je PORODICA BILA VAŽNIJA od društvenog statusa
Foto: K1info/Wikipedia/Privatna arhiva/Youtube screenshoot


Prve dame Srbije

Moć je oduvek bila reč koja stoji uz muškarce, ili se samo tako veruje. Međutim, postojale su žene koje su dale snažan pečat vremenu i ostavile jak trag u istoriji, i to ne samo svojim uticajem...

Istorija je zabeležila njihove domete, učeni ljudi su do detalja istraživali njihova porekla, naravi i značaj koji su imale na svojim muževima, dok je "običan" narod pripovedao o njihovim sudbinama i zanimljivostima iz bračnog života. One su bile - prve dame Srbije.  

U serijalu "Prve dame Srbije" prisećamo se žena koje su, pri samom vrhu vlasti u 20. i 21. veku, kao supruge kraljeva, predsednika ili premijera, imale značajan uticaj na sudbinu Srbije.

U Kninu se, 1958. godine, rodila Tatjana Rodić. Na prvu loptu, većini građana Srbije ovo ime ne zvuči poznato.

Zato što se držala po strani. U senci.

O njoj ne znamo gotovo ništa, iako je osam godina (2004 - 2012) stajala uz tada najbitnijeg čoveka u državi.

Ubrzo nakon prvog razvoda, u to vreme mladi, perspektivni političar, Boris Tadić na svadbi svojih prijatelja upoznao je lepu Tatjanu. Posle dva meseca zabavljanja, beba je bila na putu, a par je pred oltar stao 1997. godine.

Tatjana ima diplomu Građevinskog fakulteta, i po struci je inženjer građevine. Bila je veoma uspešna u svom poslu, o čemu svedoči i to što je imala svoju firmu.

Iako joj je posao dobro išao, u jednom trenutku, uporedo sa političkim napredovanjem supruga, odlučila je da se u potpunosti posveti odgajanju i vaspitavanju njihovih ćerki - Maše i tri godine mlađe Vanje. 

Foto: wikipedia.org/DS

 

Iako je od 2004. do 2012. godine bila prva dana Srbije, njena pojavljivanja u javnosti bila su veoma, veoma retka. Pogotovu tokom prvog mandata Borisa Tadića, u to vreme lidera Demokratske stranke, kada se po gradskim kuloarima govorilo da se "drži po strani" i u "dubokoj senci".

Kada je Boris Tadić započeo drugi mandat kao predsednik Srbije, Tatjana je počela češće da se pojavljuje u javnosti sa suprugom. Bila je prisutna na važnim prijemima i protokolarno važnim dešavanjima.

Jedna od malobrojnih prilika kada je javnost imala prilike da je vidi bilo je 2009. godine na prijemu koji su organizovali španski kralj Huan Karlos I i njegova žena u Madridu, svečanoj večeri organizovanoj u njihovu čast.

S obzirom na veoma "dozirana" pojavljivanja, javnost u Srbiji bila je prijatno iznenađena kada je u julu 2010. godine zajedno sa ćerkama bila je gošća hrvatskog predsednika Ive Josipovića na Brionima. Takav gest ocenjen je kao odraz unapređenja srpsko-hrvatskih odnosa.

Baš zbog toga što su njena pojavljivanja u javnosti mogla da se nabroje na prste, u narodu su počele da kolaju priče da je u pitanju dogovor među supružnicima.

Čak je i sam Boris jednom prilikom, tokom prve izborne kampanje, na pitanje zašto ga Tatjana ne prati na mitinzima i drugim javnim skupovima odgovorio: 

- Nisam ušao u politiku sa suprugom, niti se moja supruga ikada mešala u ono što radim. Njeno uključivanje u kampanju bilo bi pomalo veštačko, a ja se ne ponašam na veštački način - rekao je Tadić tada.

Ipak, tokom "drugog mandata" u ulozi prve dame, osim češćih nastupa u javnosti, Tatjana počinje i sve aktivnije da se bavi humanitarnim radom. Ona je od 2004. godine bila aktivna u organizaciji Naša Srbija.

Sa suprugom i ćerkama pojavila se i na glasanju u drugom krugu izbora, koje je Tadić kasnije ipak izgubio. 

 

Svega desetak dana kasnije u medijima se pojavila vest da je Tatjana verbalno napadnuta u centru Beograda i da su zbog toga intervenisali pripadnici specijalne jedinice Kobre.

To je bila prva vest te vrste o prvoj dami Srbije, zbog čega je odjek u javnosti bio veliki.

Zbog toga se, na iznenađenje mnogih, oglasila i ona.

Tokom osam godina bavljenja humanitarnim radom i pomažući deci Srbije, kao i obavljajući sve ostale protokolarne dužnosti kao supruga predsednika, nikada nisam doživela nijednu neprijatnost. Ne želim da komentarišem pozadinu ovog događaja, već samo očekujem da nadležni organi u skladu sa zakonom ispitaju ovaj incident - navela je Tatjana Tadić tada za Politiku.

Kako je njen suprug te izbore izgubio, a na čelo države došao Tomislav Nikolić, Tatjanina i inače malobrojna pojavljivanja postala su još ređa. U javnosti su viđeni 2013. godine na sahrani Borisovog oca, akademika Ljubomira Tadića.

Par se razveo 2019. godine.

Naša ekipa pokušala je da stupi u kontakt sa Tatjanom Tadić i od nje čuje da li je biti prva dama Srbije težak "posao", da li joj se dopalo i čega se najrađe seća iz tog perioda. Takođe, želeli smo da saznamo čime se ona danas bavi i šta joj, pored ćerki, zaokupira pažnju.

Međutim, ona je kao i uvek ostala dosledna sebi. Tiha. Bez ikakve želje da sa svojom pričom izlazi u javnost. 

Njen bivši suprug Boris kratko nam je rekao da se čuo sa Tanjom, ali da ona ne želi da daje izjave za medije.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sonja Nešić

Ona je 1968. godište. I iz Beograda je.

07.05.2023 16:20