Priče > Green World

Pretnja s kakvom se PLANETA JOŠ NIJE SRELA: Ako se toplotni talasi nastave - UMREĆEMO GLADNI

Očekuje se da će toplotni talasi postati 12 puta češći do 2040. godine u poređenju sa nivoima pre zagrevanja

Izvor: K1info/Tanjug

21/07/2023 > 21:36

podeli vest:

Pretnja s kakvom se PLANETA JOŠ NIJE SRELA: Ako se toplotni talasi nastave - UMREĆEMO GLADNI
Foto: Unsplash.com


Uzastopni toplotni talasi ugrožavaju sposobnost prirode da ljudima obezbedi hranu, kažu istraživači i upozoravaju na "tiho umiranje" u okeanima usred rekordnih temperatura koje prže Zemlju.

Prema pisanju lista, toplotni talasi koji se šire Evropom, SAD i Kinom ugrožavaju ljudske živote, kao i kopno i more od kojih oni zavise.

- Naš sistem ishrane je globalan. Postoje sve veći rizici od istovremenih velikih gubitaka useva u različitim regionima u svetu, što će zaista uticati na dostupnost hrane i njenu cenu. U narednim decenijama to je jedna od stvari kojih se zaista plašim - rekao je Džon Maršam, profesor sa Univerziteta u Lidsu.

Foto: Freepik.com

 

Toplotni talas koji je 2018. godine zahvatio Evropu doveo je do višestrukih neuspeha useva i gubitka prinosa do 50 odsto u centralnoj i severnoj Evropi.

Očekuje se da će toplotni talasi postati 12 puta češći do 2040. godine u poređenju sa nivoima pre zagrevanja.

Iako jedan toplotni talas možda neće ubiti ekosistem, duži i češći događaji značiće da priroda nema vremena da se oporavi.

- Ljudi su generalno izolovani od uticaja vremenskih prilika od kojih svi zavisimo. Idemo u prodavnice da kupimo hranu - ne uzgajamo je sami, ali ako razgovarate sa poljoprivrednicima bilo gde u svetu, oni su izuzetno svesni šta vreme čini i koji je njegov uticaj na poljoprivredu - rekao je profesor Maršam.

Profesorka sa Univerziteta u Bristolu Danijela Šmit rekle je da "često razmišljamo o uticajima na ekosistema na kopnu".

- To je lako uočiti - biljke venu, a životinje postaju previše vruće. Međutim, ljudi uglavnom ne razmišljaju o morskim toplotnim talasima. To je ono što me zaista brine - to nevidljivo, tiho umiranje - rekla je ona.

Foto: Unsplash.com

 

 

Neki od najranjivijih ekosistema su oni koji su navikli da imaju stabilnu temperaturu tokom cele godine, kao što su vrste u okeanima.

Očekuje se da će zagrevanje od dva stepena Celzijusa u suštini izbrisati tropske koralne grebene.

Ostavite komentar