Priče > Green World

Iznenađeni i zabrinuti: Naučnici otkrili POVEZANOST između podzemnih voda i NAGIBA Zemljine ose

Ispumpavanje podzemnih voda od 1993. do 2010. godine uticalo je na nagib Zemljine ose za skoro 80 centimetara

Izvor: K1info

26/06/2023 > 22:14

podeli vest:

Iznenađeni i zabrinuti: Naučnici otkrili POVEZANOST između podzemnih voda i NAGIBA Zemljine ose
Foto: Pixabay.com


Nova studija ostavila je naučnike iznenađene i zabrinute otkrićem da se ispumpavanjem podzemnih voda u poslednje dve decenije pomerio nagib Zemljine ose. Prema nalazima istraživanja objavljenog u Geophisical Research Letters, časopisu Američke geofizičke unije, Zemlja se nagnula za čak 80 centimetara između 1993. i 2010. godine, što se pripisuje ispumpavanju podzemnih voda i njenom premeštanju na druga mesta.

U studiji, zasnovanoj na klimatskim modelima, navodi se da je između 1993. i 2010. godine ispumpano oko 2.150 gigatona vode, što je dovoljno da se napuni jezero Viktorija u Africi, i da je njena težina jednaka čak 5,5 miliona Empajer stejt bildinga.

Ljudi su takođe imali značajan uticaj na pomeranje polarne ose od 78,5 centimetara između 1993. i 2010. godine.

Pored toga, ispumpana voda koja je završila u okeanima takođe je doprinela porastu nivoa mora za šest milimetara. Međutim, istraživači su primetili da je potvrda ove procene teška.

Uticaj vode na Zemljinu rotaciju

Fenomen uticaja vode na Zemljinu rotaciju otkriven je 2016. godine, ali do nedavnog istraživanja nije se ništa znalo o doprinosu podzemnih voda na promenu nagiba ose planete.

Istraživači su za studiju prvo modelirali uočene promene u pomeranju Zemljinog rotacionog pola i kretanju vode samo sa ledenim pokrivačima i glečerima, a kasnije sa različitim scenarijima preraspodele podzemnih voda.

Studija je takođe primetila uticaj lokacije podzemnih voda na pomeranje pola, pošto je najveća redistribucija vode bila zapadu Severne Amerike i severozapadnoj Indiji. Kako su oba regiona na srednjim geografskim širinama, istraživači su primetili da preraspodela vode iz srednjih geografskih širina ima veći uticaj na Zemljin rotacioni pol.

- Pokušaji zemalja da uspore stopu ispumpavanja podzemnih voda, posebno u osetljivim regionima, teoretski bi mogli da utiču na promenu nagiba, ali samo ako se takvi pristupi očuvanju održe decenijama - rekao je Ki-Veon Seo, geofizičar sa Nacionalnog univerziteta u Seulu koji je vodio studiju, kaže se u saopštenju.

Seo je takođe rekao da mu je "veoma drago" što je pronašao "neobjašnjiv uzrok pomeranja polova rotacije". Međutim, "kao stanovnik Zemlje i otac, zabrinut sam i iznenađen kada vidim da je ispumpavanje podzemnih voda još jedan izvor porasta nivoa mora".

Foto: Pixabay.com

 

Govoreći o iskoraku, glavni autor je rekao da bi dostupni podaci o polarnom kretanju koji datiraju iz kasnog 19. veka, potencijalno mogli da se koriste za razumevanje varijacija skladištenja vode na kontinentu tokom prošlog veka.

- Da li je bilo promena hidrološkog režima usled zagrevanja klime? Polarno kretanje bi moglo da sadrži odgovor - rekao je Seo.

Surendra Adhikari, naučnik u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da studija treba da kvantifikuje "ulogu ispumpavanja podzemnih voda u polarnom kretanju i da je prilično značajna".

Ostavite komentar