Priče > Green World

Ovo je ZABRINJAVAJUĆE: Tragovi MIKROPLASTIKE pronađeni u SVAKOM UZORKU tokom Okeanske trke

Okeanske trke duge su 62.000 kilometara tokom koje mornari prikupljaju podatke o temperaturi mora, ugljen-dioksidu, kiseoniku ...

Izvor: K1info/Tanjug

05/06/2023 > 18:17

podeli vest:

Ovo je ZABRINJAVAJUĆE: Tragovi MIKROPLASTIKE pronađeni u SVAKOM UZORKU tokom Okeanske trke
Foto: Unsplash.com


U okviru Okeanske trke, koja putuje kroz neke od najudaljenijih lokacija na svetu, pronađeni su tragovi mikroplastike u svakom uzorku. Na nekim lokacijama pronađeno je do 1.884 mikroplastičnih čestica po kubnom metru morske vode, što je i do 18 puta više nego u nalazima objavljenim nakon prethodne Okeanske trke koja je završena 2018. godine.

- Zaista je zabrinjavajuće što nalazimo mikroplastiku u svakom uzorku, od obalnih područja do najudaljenijih regiona okeana - rekla je Viktorija Fulfer sa Univerziteta Rhode Island.

Ona je dodala da su ove godine zabeležena mnogo veća koncentracija mikroplastike, kao i da to može da bude znak povećanog zagađenja, ali da može da bude povezano i sa preciznijom metodologijom analiziranja kvaliteta vode.

Najveće koncentracije mikroplastike pronađene su u blizini obala i urbanih sredina, kao što su očitavanja od 816 do 1.712 čestica po kubnom metru kod obale Južne Afrike.

Foto: Unsplash.com

 

U blizini najudaljenije tačke na svetu Point Nemo zabeleženo je 320 mikroplastičnih čestica po kubnom metru, dok je 2018. godine takvih čestica bilo između devet i 41.

Najzastupljeniji je polietilen koji se koristi za pakovanja za jednokratnu upotrebu, plastične kese i flaše.

Istraživanje mikroplastike je deo naučnog programa koji se sprovodi tokom Okeanske trke duge 62.000 kilometara tokom koje mornari prikupljaju podatke o temperaturi mora, ugljen-dioksidu, kiseoniku i elementima koji se nalaze u tragovima na lokacijama do kojih naučnoistraživački brodovi retko mogu da stignu.

Ostavite komentar