Priče > Društvo

PRONAĐENO rešenje za BAHATE vozače: Ovo je MESTO ZA osobe sa INVALIDITETOM

Fotografija napravljena na parkingu beogradskog tržnog centra "Galerija" oduševila korisnike društvenih mreža

Autor: Mina Duduković

25/11/2022 > 21:01

podeli vest:

PRONAĐENO rešenje za BAHATE vozače: Ovo je MESTO ZA osobe sa INVALIDITETOM
Foto: Shutterstock


Svaka akcija i inicjativa daju nam nadu da će se konačno naći rešenje za bahate vozače koji zauzimaju parking za invalide u Beogradu.

Fotografija koja se deli po mrežama napravljena je na parkingu beogradskog tržnog centra "Galerija", a vidi se auto čiji je prednji točak zarobljen "kandžom" uz poruku: "Tvoj auto je zauzeo parking mesto osobi sa invaliditetom".

-

Na ovaj problem K1 info portal upozoravao je u nekoliko navrata. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja  objasnio nam je tada da bahate vozače koji se u tržnim centrima parkiraju na mestima koja su predviđena za osobe sa invaliditetom gotovo da je nemoguće kazniti.

- Problem je što su ta parking mesta u vlasništvu tržnog centra. Dakle, ona nisu javno vlasništvo, te tu javna preduzeća ne mogu da reaguju. Dakle, bahati vozač ne može da bude sankcionisan od komunalne milicije ili policije. Da je u pitanju javna površina, mogao bi to vozilo da odnese pauk. Ovako to nije moguće - objasnio je ranije Damir Okanović za K1 info portal. 

Foto: Pexels.com

 

I u TC "Rajićeva" za K1info.rs, rekli su da konstantno imaju situaciju gde se vozači parkiraju na mesta koja su označena kao mesta za osobe sa posebnim potrebama i mesta za majke sa decom.

- Parking mesta su jasno označena različitim bojama i oznakama, i pozicinirana su isključivo na pozicijama, odnosno mestima pored samih ulaza u tržni centar (liftova) i drugačijih su dimenzija u odnosu na standardna parking mesta - rekli su u "Rajićevoj". 

Oni su objasnili da njihovi zaposleni redovno obilaze i konstatuju često kršenje oznaka o parkiranju, ali mogućnost reakcije je ograničena na "ljubazno informisanje vozača da su mesta za posetioce sa posebnim potrebema".

- Nažalost, po pravilu, nema reakcije od strane vozača, a neretko je i glasno negodovanje. Napominjemo da je broj mesta za vozače sa posebnim potrebama i mesta za majke sa decom (trudnice) oko 30, što je i više od minimuma koji propisuje Zakon, odnosno pravilnici o projektovanju i izgradnji parkinga - rekli su u ovom tržnom centru.

 

 

Ostavite komentar