Vesti > Srbija

Ako još niste stavili ZIMSKE GUME, rizikujete MASNU KAZNU, ali samo u OVOM SLUČAJU

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, kazne za vozače su od 6.000 do 20.000 dinara

Izvor: K1info

31/10/2022 > 11:32

podeli vest:

Ako još niste stavili ZIMSKE GUME, rizikujete MASNU KAZNU, ali samo u OVOM SLUČAJU
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


Zimske gume obavezne su od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako na putu ima snega, leda ili poledice!

Stručnjaci napominju da bi do 1. novembra svi vozači četvorotočkaša trebali da stave zimske pneumatike, jer se zbog promenljivog vremena nikad ne zna kakvi će uslovi biti na putu. Ali, saobraćajna policija neće kažnjavati one koji to nisu učinili sve dok se za to ne stvore uslovi.

Međutim, ukoliko na kolovozu postoji sneg, led ili poledica, svaki vozač koji u ovom periodu bude vozio automobil sa letnjim gumama biće kažnjen od 6.000 do 20.000 dinara, predviđa Zakon o bezbednosti saobraćaja.

 

 

Pitanje da li se zaista od 1. novembra kažnjava vožnja bez zimskih guma muči građane Srbije već godinama. 

Predsednik Komiteta za bezbednost saobtaćaja Damir Okanović na društvenoj mreži Twitter okačio je tekst jednog domaćeg medija koji tvrdi da u Srbiji počinje naplata kazni za vožnju sa letnjim gumama. Međutim, to nije tačno, a on je objasnio kada zaista počinje kažnjavanje za ovaj prekršaj.

- Ne, ne kreće nikakva naplata kazni za zimske gume, jer su one obavezne u periodu od 1. novembra do 1. aprila samo ako je na kolovozu sneg, led ili poledica - napisao je on na Twitter-u.

U tom periodu dubina šare na gazećem sloju na pneumaticima mora biti minimum četiri milimetara. Ako vozač koji nema zimske gume izazove udes, rizikuje da pored novčane kazne i naknade kompletne štete dobije i kaznu zatvora.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar