Priče > Društvo

TRŽNI CENTRI bi mogli da reše PROBLEM sa parking mestima za INVALIDE - ali većinu je BAŠ BRIGA

Bahatim vozačima sa "besnim" kolima, nažalost, baš niko ne može da stane na put

Autor: Mina Duduković

20/10/2022 > 16:42

podeli vest:

TRŽNI CENTRI bi mogli da reše PROBLEM sa parking mestima za INVALIDE - ali većinu je BAŠ BRIGA
Foto: Pexels.com


Nigde, ali baš nigde na svetu, nije lako živeti sa invaliditetom, ali izgleda da je to, ipak, najteže u Srbiji.

Doprinos tome u velikoj meri imaju i bahati vozači koji se bez ikakve griže savesti i bez imalo odgovornosti parkiraju u tržnim centrima na mesta rezervisana za osobe sa invaliditetom. U našoj prestonici se to dešava svakodnevno, a da stvar bude crnja, najčešće se tako ponašaju oni koji upravljaju "besnim" automobilima, jer su očigledno ubeđeni da mogu sve, i da za njih pravila ne važe.

Kako ovaj problem izgleda iz kože onog ko ima invaliditet najbolje govori činjenica da naš sagovornik, kome je noga amputirana do kolena, nije želeo ni da se njegovo ime pominje, jer je, kako kaže, razočaran i obeshrabren u svojim borbama da se nešto uradi po ovom pitanju. 

Parkiranje "aždaje"

- Šta god da vam ispričam, verujte, ništa se neće promeniti. Godinama imam problem sa bahatim vozačima koji se parkiraju na mesta koja su namenjena osobama sa invaliditetom i zaista sam se borio da se to pitanje reši, ali nažalost nisam usepo, niti ću. Pisao sam svim institucijama, prepričavao svoja iskustva, pričao za novine, ali ništa. Prvo, morate da shvatite da su u tržnim centrima mesta za invalide postavljena samo kako bi se ispoštovala forma. Tu se uglavnom parkiraju oni koji imaju skupocene automobile, kako bi im ulaz bio bliži i kako bi "lagano" svoju "aždaju" parkirali između proširenih iscrtanih linija. Ne razmišljaju oni da se neko ko nema ruku ili nogu, ko je u invalidskim kolicima valjano preznoji kako bi mogao da uparkira svoj auto - priča naš sagovornik (ime i prezime poznato redakciji). 

Foto: Pixabay.com

 

Ovaj Beograđanin kaže da osim u tržnim centrima, muči muku i na ostalim parkinzima.

- Ljudi, čija vozila zateknem na parkingu za invalide, često imaju opravdanja od kojih se i sami postide, jer znaju da je laž, ali ih uporno koriste. Uglavnom oni zvuče ovako: "Šta da radim kad nigde nema mesta" ili "Stao sam samo na pet minuta da kupim cigarete". Njih ne zanima za koga je to namenjeno i nemaju grižu savesti, osećaj krivice ili sramotu. Važno je samo da se stane. Desilo mi se jednom da mi je jedan vozač Mercedesa na pitanje zašto je stao na mesto za invalide, samo promrljao kroz zube "Stao sam, i?" - priča naš sagovornik i dodaje:

Toliko se malo vodi računa o osobama sa invaliditetom da mi se dešava da čak ni ispred PIO fonda ne mogu da nađem mesto. A pitam ja vas, ko najčešće ide u PIO fond? Naravno, osobe sa invaliditetom. 

Inače, parking prostori su praktično privatno vlasništvo i teoretski ne spadaju u javna parkirališta. Drugim rečima, ispada da niko nije nadležan za ono što se dešava na tim mestima i da one koji se tamo bahato parkiraju na mesta rezervisana za osobe sa invaliditetom, nema ko da kazni. 

Odgovor samo iz TC "Rajićeva"

Od svih tržnih centara koje smo pitali da li imaju problem sa bahatim vozačima, jedino su nam iz "Rajićeva" šoping centra stigli odgovori. Oni kažu  da se često ne poštuju oznake, te da je ovo pitanje opšte kulture i savesnoti vozača.

- Mišljenja smo da je potrebno, zajedno sa državnim insutuciama, ali i drugim korporativnim subjektima započeti jednu veću kampanju u cilju izmene svesti svih vozača, koji koriste parking prostor. Nažalost, konstantno imamo situaciju gde se vozači parkiraju na mesta koja su označena kao mesta za osobe sa posebnim potrebama i mesta za majke sa decom. Parking mesta su jasno označena različitim bojama i oznakama, i pozicinirana su isključivo na pozicijama tj. mestima pored samih ulaza u tržni centar (liftova) i drugačijih su dimenzija u odnosu na standardna parking mesta - kažu u "Rajićevoj". 

Oni dodaju da njihovi zaposleni redovno obilaze i konstatuju često kršenje oznaka o parkiranju, ali mogućnost reakcije je ograničena na "ljubazno informisanje vozača da su mesta za posetioce sa posebnim potrebema".

- Nažalost, po pravilu, nema reakcije od strane vozača, a neretko je i glasno negodovanje. Napominjemo da je broj mesta za vozače sa posebnim potrebama i mesta za majke sa decom (trudnice) oko 30, što je i više od minimuma koji propisuje Zakon, odnosno pravilnici o projektovanju i izgradnji parkinga - kažu u ovom tržnom centru. 

 

 

Ostavite komentar