Vesti > Srbija

Za pet godina u SAOBRAĆAJU stradale 2.674 OSOBE: Rešenje POSTOJI

Ukupan broj smrtno stradalih i povređenih u saobraćajnim nezgodama za pet godina premašuje 102.000 ljudi

Izvor: K1info/Tanjug

20/11/2022 > 20:45

podeli vest:

Za pet godina u SAOBRAĆAJU stradale 2.674 OSOBE: Rešenje POSTOJI
Foto: RINA


U Srbiji je prošle godine u saobraćaju izgubilo život 521 lice, a za pet godina 2.674 osobe, što je veliki problem na čije rešavanje može uticati samo dodatni zajednički rad svih subjekta i promena zakonskog okvira u saobraćaju, poručeno je danas sa skupa kojim je obeležen Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Pod sloganom "Život, a ne sećanje", na skupu u Beogradu navedeno je da ukupan broj smrtno stradalih i povređenih u saobraćajnim nezgodama za pet godina premašuje 102.000 ljudi, i naglašeno da je reč o velikom društvenom i problemu sa kojim se suočavaju porodice i prijatelji stradalih.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Direktor republičke Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović poručio je da je reč o globalnom kao i problemu u Srbiji te da nije reč o statistici stradalih, jer su iza brojki - ljudi.

On se zahvalio subjektima u sistemu, posebno MUP-u na dosadašnjim akcijama, i istakao značaj uključenih promotera koji na osnovu ličnih priča i gubitaka pomažu da prevencija bude jača.

Stamatović je ocenio da se samo koordinisanim radom svih subjekata, uključujući i lokalne samouprave i akademsku zajednicu, može do rezultata.

Predložio je da se krene u izradu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, koji će biti alat da se omogući dodatna zaštita učesnika u saobraćaju, kao i nove nacionalne strategije bezbednnosti.

- To su prve mere da smanjimo stradanje, i dostignemo viziju i cilj, da stradale dece u saobraćaju ne bude - rekao je on.

Poručio je i da treba da učimo na tuđim greškama, da budemo pažljiviji u saobraćaju, da živimo zajedno, a ne da se sećamo.

Otac poginulog dečaka Pavla, Saša Stanković, rekao je da je bez sina ostao jer ga je na pešačkom prelazu ubio alkoholisani vozač ubica, koji je prethodno u vožnji počinio više prekršaja.

Naveo je da je taj vozač osuđen na tri godine, a da mu je kao olakšavajuća okolnost uzeto u obzir jer nije osuđivan, i naglasio da je protiv istog vozača kombija ranije vođen postupak zbog alkohola i bekstva sa mesta događaja.

Stanković se založio, zbog sve dece i bezbednosti učesnika u saobraćaju, da se pooštri kaznena politika protiv ovakvih vozača.

Založio se za promenu propisa, kako bi se oni efikasnije tretirali kao vozači ubice, i dobijali kazne više od 10 godina zatvora.

Naveo je da takva dela treba da se tretiraju kao kvalifikovana ubistva, kroz pooštrenu kaznenu politiku.

Poručio je i da bi dok se kaznena politika ne promeni, pravosuđe trebalo da ide ka maksimalnim kaznama u okviru zakona.

- Ne smemo da šaljemo poruku pijanima i bahatima, ubicama naše dece, da će lako proći i brzo izaći iz zatvora - rekao je on.

Stanković smatra da postoji volja naroda i javnosti za pooštravanje kazni, te da ako postoji volja institucija, to može brzo da se reši.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

 

Novinarka Dea Ðurđević, koja je i sama žrtva saobraćajne nezgode, obraćajući se u ime preživelih ocenila je da je svaka saobraćajna nezgoda odgovornost društva.

Ocenila je da bi društvo trebalo da stavi bezbednosnu kulturu na prvo mesto i da poštovanje saobraćajnih propisa bude "in".

Ðurđević je rekla da je, pošto smo svi u saobraćaju, edukacija potrebna svima.

Kao invalid apelovala je i da se poštuju prava invalida, navodeći da bi "oko sokolovo" u Beogradu trebalo da kažnjava i one koji parkiraju na mesta za invalide.

Foto: Shutterstock

 

Ðurđević je poručila da se radom na preventivi može usaditi u glave građana koliko odgovornost u saobraćaju čuva živote.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Slaviša Lakićević rekao je da godišnje u Srbiji bude više od 3.000 povređenih u saobraćajnim nezgodama.

U ime MUP-a, on je obećao još predaniji rad i trud kako bi se broj saobraćajki smanjio, i to kroz represivno i preventivno delovanje, a na posebno rizičnim deonicama puteva.

Harmonija unutar delova sistema, vodi do manje nesreća

Predstavnica Transportne zajednice Tatjana Jovanović, rekla je da je u 2021. godini na prostoru zemalja Zapadnog Balkana u saobraćaju poginulo 1.255 lica, što je više nego godinu dana ranije.

Ocenila je da Srbija u regionu čini puno i predvodi aktivnosti usmerene ka većoj bezbednosti saobraćaja, ali da sve zemlje zajedno moraju radi više na tom polju.

Ona je rekla i da su primena zakona u saobraćaju, istraga posle sudara, i građanska odšteta, deo istog pravosudnog sistema, te da harmonija unutar delova sistema, vodi do manje nesreća.

 

 

 

Ostavite komentar