Priče > Društvo

Koliko će TRAGEDIJE u Srbiji promeniti PORODICU DANAS: Stručnjaci KAŽU da smo se POGUBILI i da osećanja NAVIRU

Deci je lakše kada su zajedno, ali sve drugo što im se priređuje okolo je dodatna retraumatizacija

Izvor: K1info

15/05/2023 > 18:32

podeli vest:

Koliko će TRAGEDIJE u Srbiji promeniti PORODICU DANAS: Stručnjaci KAŽU da smo se POGUBILI i da osećanja NAVIRU
Foto: Freepik.com


Danas se obeležava Međunarodni dan porodice. Koliko će tragični događaji u Srbiji promeniti porodicu danas? O tome su u "Uranku" na K1 televiziji razgovarale porodični psihoterapeut Vera Despotović i specijalista pedijatrije i psihoterapeut dr Olivera M. Ćirković.

- Neophodno je govoriti o porodici u okviru ovih tragičnih dešavanja. Ne možemo da zanemarimo kontekst u kojem živimo. Sve što se dešavalo u poslednje dve nedelje je refleksija društva u kojem živimo i svih dešavanja oko nas - rekla je za K1 televiziju porodični psihoterapeut Vera Despotović i dodala:

- Porodica je promenljiva društvena grupa, zavisi od toga u kakvim društvenim oklnostima živimo. Ono što se dešava društvu - to će se preliti na porodicu, tako da je porodica uvek odraz društvenog ambijenta u kojima te porodice žive. Koliko god sve ovo što se desilo zvuči zastrašujuće, možda će to malo trgnuti društvo u celini.

Vera Despotović smatra da svi tragični događaji dokazuju da ne možemo da okrivimo samo jednu osobu.

- Reakcije i sve što se dešavalo ukazuje nam na to da je odgovornost mnogo šira. Ne treba da targetiramo samo mikrosvet tog dečaka, nego da vidimo kako da napravimo smernice da sprečimo to. Svaka porodica se u prethodne dve nedelje zapitala da li možda deci ne pružaju dovoljno stabilnosti kako bi ona odrasla u funkcionalne mlade osobe - rekla je ona i dodala:

- Čini mi se da je način života naših porodica, koji je odraz zahteva današnjeg društva, u suprotnosti sa onim što je deci potrebno: stabilnost, posvećenost i bliskost. Da bi deca to dobila potrebno je vreme i miran kontekst.

Foto: Youtube PrintScreen/K1

dr Olivera Ćirković

Specijalista pedijatrije i psihoterapeut dr Olivera M. Ćirković, čija ćerka pohađa šesti razred u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", istakla je da se ona kao roditelj deteta koje je tog dana bilo u školi i dalje ne oseća dobro.

- Nisam dobro, ali kao roditelji moramo da pomerimo naš fokus na decu, da vidimo kako su ona. Imamo intezivno veliki broj poziva, ne samo roditelja, nego i baka i deka i starijih adolescenata. Sve ove tragedije su indukovale u nama mnoga osećanja koja smo možda potisnuli pokušavajući da budemo savršeni i odgovorimo svakom izazovu kao najbolji. Malo smo se pogubili i osećanja naviru. Kao čovek i terapeut zaista mislim da veliku pažnju treba da obratimo na našu decu i da ih pitamo kako su i šta žele - rekla je ona.

Dr Ćirković napominje da je značajno šta su sva deca videla i čula toga tragičnog dana.

- Bitno je šta se dešava sada sa njima kada deca ponovo uđu u školu, koliko su povezani, ja sam čula da su i pre bila povezana, kao i da su im nastavnici rekli: "Mi smo dobro, ako ste vi dobro". Deca su potpuno razumela svoje nastavnike, ali im nije prijalo to da čuju, jer znaju koliko im nastavnici pate. Ono što se pisalo i što se piše o deci bi trebalo da stane - rekla je ona.

Njen savet je da dete uvek kaže kako se oseća.

- Uvek savetujem da je bitno da se kaže kako se osećaš i da je potpuno u redu reći nisam dobro. Deci je lakše kada su zajedno, ali sve drugo što im se priređuje okolo je dodatna retraumatizacija. Teško će biti kasnije, kada budu svesni šta se tačno desilo. Stalno ponavljam roditeljima da nije bitno da ih saslušamo, nego da ih čujemo. Zašto treba sve dobro uraditi i šta je to dobro, to je na roditelju da objasni - rekla je ona i dodala:

- Pratite dete, dete vam bez greške kaže šta želi najviše, ali uvek im je potrebna ljubav, dobrota i zagrljaj, da čuju: "Tu sam za tebe".

Foto: Youtube PrintScreen/K1

Vera Despotović

Porodični psihoterapeut Vera Despotović je napomenula da živimo u društvu koje je nažalost veoma tolerantno na nasilje i skrenula pažnju na to da i dalje postoji narativ da se kompletna porodica tradicionalno ogleda kao odraz menataljnog zdravlja.

- Veoma često se govori delikvent je jer je dete razvedenih roditelja, a ova situacija nam je upravo ukazala na to da neke stvari nemaju veze sa kompletnom porodicom - rekla je ona i dodala:

- Danas su porodiče forme raznovrsnije nego ranije, uloge su se promenile, kao i odnos moći i to je dovelo do raznovrsnosti porodičnog modeliteta. Negde moramo da sagledamo da su problemi dublji. To je realnost. Mi možemo da želimo samo tradicionalni model i upravo zbog te želje smatramo da bi trebalo da funkcionišemo samo na taj način.

Doktorka Ćirković je napomenula da porodica ne mora da živi u svađi da bi bila disfunkcionalna prema detetu.

- Na primer, dođu divni roditelji, savršeno se slažu, ali primetim da dete "proklizava" i moram da sagledam šta se dešava. Porodica ne mora da živi u svađi, tučama ili nasilju da bi bila disfunkcionalna prema detetu. Ako smo mi svi super, a kad dete želi nešto mi nemamo vremena za to, mi onda opet imamo na neki način disfunkcionalnu porodicu - rekla je ona za K1 televiziju u "Uranku".

 

Ostavite komentar