Vesti > Beograd

IMA NADE ZA NAS: Kako su ĐACI OŠ "Karađorđe" reagovali na ZABRANU MOBILNIH telefona u ŠKOLI?

Prosvetni radnici su primetili da im dolaze drugačije generacije dece, koja su manje samostalna za neki rad

Izvor: K1info

15/05/2023 > 15:41

podeli vest:

IMA NADE ZA NAS: Kako su ĐACI OŠ "Karađorđe" reagovali na ZABRANU MOBILNIH telefona u ŠKOLI?
Foto: Freepik.com


Osnovna škola "Karađorđe" je među prvima pokrenula inicijativu da se ograniči korišćenja mobilnih telefona tokom nastave. Đaci po dolasku u školu mobilne telefone odlažu u plastične kutije, koje se nalaze u posebnim ormarićima u školi pod ključem.

Direktor škole, Obrad Drakulić, u emisiji "Vikend iz Prvog reda" na televiziji K1, ispričao je kakve su bile prve reakcije učenika i da li su primećene neke promene kod njih nakon što je donesena odluka u februaru ove godine.

- Mi smo u prvom polugodištu ove školske godine imali niz situacija, gde smo morali da organizujemo sastanke tima za prevenciju nasilja, zbog zloupotrebe mobilnih telefona naših učenika. Najčešće su to bile neke njihove igre, imitiranje TikTok izazova. Sami roditelji su nam dali ideju, da ograničimo korišćenje i mi smo to jednoglasno odlučili na nastavničkom veću, a kasnije je to potvrdio i školski odbor. Krenuli smo sa tim merama od drugog polugodišta i mogu da kažem da smo tokom prvog polugodišta imali na sedam dana sastanke za prevenciju tima, a otkako smo uveli mere, nismo imali nijedan sastanak. Nismo imali nijednu situaciju zbog koje smo morali da reagujemo - rekao je Drakulić.

Direktor "Karađorđa" je objasnio i koliko roditelja se složilo sa ovom inicijativom.

- Mi decu ne možemo da pretresamo. Imali smo situaciju da kod nekih osmaka postoje telefoni, ali bitno nam je bilo da razvijemo svest o besmislenom korišćenju mobilnih telefona za vreme nastave. Čak više od 90 odsto roditelja se složilo sa tim, ali sa druge strane imali smo situacije u kojima roditelji imaju strah da se ne čuju sa decom, ali i to smo uspešno rešili. Ukoliko je dete nešto zaboravilo ili se dogodi neka ne predviđena situacija, dete dođe kod dežurnog nastavnika, mene, razrednog starešine i može da pozove roditelja. Tu smo veoma fleksibilni i na taj način smo ubedili i roditelje, da odlaganjem mobilnih telefona nije smanjena bezbednost dece.

Foto: Printscreen/TV K1

 

Posle ukidanja mobilnih telefona, direktor škole kaže da su đaci počeli da komuniciraju međusobno i da su mnogo više fokusiraniji na nastavu.

- Mobilni telefoni deluju jako pogubno na decu. Primetili smo da nam dolaze drugačije generacije dece, koja su manje samostalna za neki rad. Vrlo se loše fokusiraju na nastavne teme. To se događa i u starijim razredima. Želeli smo da uzmemo najbolja istraživanja i da naša deca, odnosno učenici budu pre svega usredsređeni jedni na druge, na nastavni proces i na aktivnosti koje imamo u našoj školi. Mobilni telefon da, ali u nekim časovima gde mogu kroz nastavne oblasti da se primene na časovima pravilno. Smatrali smo da u proseku po 5 sati tokom nastave provode na mobilnim telefonima, što predstavlja veliku opasnost, a na ovaj način smo to uspeli da izbegnemo - zaključio je direktor škole Obrad Drakulić u emisiji "Vikend iz Prvog reda" na televiziji K1.

 

Ostavite komentar

Maja

I onda se desi neka opasna situacija, ili jednostavno potreba, ne daj boze da se ponovi nesto slicno onoj tragediji, pa nastane jurnjava po hodnicima i sakrivanje, kako ce ta deca da kontaktiraju ikoga? Da traze dezurnog nastavnika? Glupost. Jesam za zabranu koriscenja telefona za vreme nastave, ali da telefoni ostanu kod dece. Pre bih bila za to da se deci obezbede najjednostavniji moguci telefoni, bez kamera i interneta, pa nek njih koriste, nece im biti zabavni, a kad se casovi zavrse, dalje je na roditeljima.

16.05.2023 00:02