Priče > Društvo

KAKVA TI JE TO KOŠULJA... Počinje SNIMANJE FILMA koji će svima razjasniti ŠTA JE VRŠNJAČKO NASILJE

Radimo na velikom projektu edukacije dece - šta je sve vršnjačko nasilje, ali u 21. veku i na njihovom nivou rekla je Marija Milanović

Izvor: K1info/Tanjug

13/05/2023 > 16:03

podeli vest:

KAKVA TI JE TO KOŠULJA... Počinje SNIMANJE FILMA koji će svima razjasniti ŠTA JE VRŠNJAČKO NASILJE
Foto: Shutterstock


Udruženje Dar - Centra za žrtve nasilja koji sada ima 187 korisnika od kojih su 65 deca, sutra počinje rad na velikom projektu koji će edukovati decu širom Srbije o vršnjačkom nasilje, rekla je danas predstavnica Centra Marija Milanović i naglasila da nastavljaju da insistiraju na tome da škole dobiju više psihologa, kao i da se zakonom kažnjavaju roditelji koji odbijaju saradnju sa školom.

- Radimo na velikom projektu edukacije dece - šta je sve vršnjačko nasilje, ali u 21. veku i na njihovom nivou. Biće to film koji će biti predstavljen širom Srbije, jer deca nisu svesna šta sve spada u vršnjačko nasilje, ne znaju čak ni naša sa kojom pričamo dve godine i koja dolaze kod nas na rehabilitaciju. Neki su tek sad svesni koliko i male stvari zapravo predstavljaju vršnjačko nasilje - rekla je Milanović za Tanjug.

Ona upozorava da za roditeje mora da bude alarm ako ih psiholog i pedagog zovu na razgovor.

 Na molbu da navede primere vršnjačkog nasilja, Milanović navodi da je to i sve što se više puta ponovi a nekom detetu ne prija. 

- 'Kakva ti je to košulja', 'kakve su ti cipele', takve rećenice će i odraslom jednog trena zasigurno zasmetati a pogotovo malom detetu, koje nije psihički sazrelo da podnese takvu vrstu torture. To se onda gomila, gomila, gradi....i onda dolazi do eskalacije, kao što smo imali sa maloletnim mladim detetom i mladićem, što je ogromna tragedija - rekla je Milanović.

 Navela je da veruje da će edukacija dati dobre rezultate, da se Centar bori i za edukacije roditelja, kao i to da mladi i nesikusni učitelji imaju staž sa učiteljima koji imaju iskustvo od 20 godina.

- Sa formiranom decom se teško i mnogo duže radi, ako radite sa malom decom koja su došla iz toksične sredine imamo više šanse, zato je važno da mlad učitelj zna da prepozna i pruži konkretnu pomoć - rekla je ona. 

Prema njenim rečima, u školama je potrebno više psihologa, zakonom treba da se uvede da se kažnjavaju roditelji koji ne sarađuju sa učiteljima, psiholozima, školama ..

 

 

Foto: Shutterstock

 

- Ne možete da nikada ne možete da dođete na otvorena vrata, da ne pozovete. Možete jednom a jako je almantno ako vas psiholog i pedagog pozovu. Tada morate sve da ostavite, jer je sve prešlo granice ozbiljnosti kada su vas oni pozvali - rekla je ona.

Milanović je naglasila da su njihovi korisnici uglavnom žrtve porodičnog i vršnjačkog nasilja, kao i oni koji su mu svedočili. 

- Sa majkom, kako je navela, u paketu dolaze deca koja su bila prisutna u vreme porodičnog nasilja ali i ona koja su bila žrtve porodičnog nasilja - rekla je ona i dodala da imaju i mali broj muškaraca.

Radimo na tome da se deca iz toksičnih sredina rehabilituju. 

- Proces je spor, ali ima efekata. Sa tom decom niko ne radi, misli da je dovoljno skloniti dete od nasilnika, ako ne krenete da radite sa njima, oni su naši budući nasilnici, i tako pravimo neraskidivi krug nasilja - upozorila je ona.

Precizirajući da trenutno imaju 122 korisnice i 65 dece, "što je jako veliki broj", navela je da se njihov nijedan korisnik nije vratio nasilniku.

- Od samog starta ih osnažujemo i pokazujemo zašto su to trpeli, taj prvi korak da prijave nasilnika je najteži, kada prihvate našu pomoć, i daju decu na našu rehabilitaciju sporo ide i ima napretka - navela je Milanović.

 

Ostavite komentar