Vesti > Srbija

Istraživanje koje VRAĆA NADU: Mladima PORODICA IZUZETNO VAŽNA, žele da imaju BAREM DVOJE DECE

Oko 80 odsto srednjoškolaca bi da se ostvari kao roditelj pre 30. godine, dok 40 odsto želi da ima troje i više dece

Izvor: K1info/telegraf.rs

15/05/2023 > 14:31

podeli vest:

Istraživanje koje VRAĆA NADU: Mladima PORODICA IZUZETNO VAŽNA, žele da imaju BAREM DVOJE DECE
Foto: Unsplash.com


Svetski dan porodice, 15. maj, Srbija ove godine dočekuje sa velikim bolom, tugom i nemerljivom žalošću zbog tragičnih događaja koji su se dogodili u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u Mladenovcu, u kojima su živote igubili deca i mladi, izjavila je ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić.

Ministarka Kisić je istakla da svi moramo da budemo svesni značaja porodice, koja je temelj našeg društva, pokretač i smisao svakog od nas.

- Svaki dan jeste i treba da bude dan porodice, ali na današnji dan je važno da se zapitamo šta možemo još da uradimo da porodica zaista bude naša oaza i mesto odakle dobijamo ljubav, energiju i snagu - navela je prof. dr Kisić.

Međutim, ono što uliva nadu jeste to što naše društvo nije zapostavilo prave vrednosti. Dokaz za to je istraživanje koje je pokazalo da je srednjoškolcima porodica itekako važna, a posebno raduje činjenica da veliki broj mladih u budućnosti želi da ima barem dvoje dece.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je, prema rečima Kisić, početkom godine sprovelo dve nacionalne studije o stavovima mladih po pitanju porodice i braka i reproduktivnog zdravlja.

U istraživanju je učestvovalo 2.456 učenika trećih i četvrtih godina srednjih škola iz Vojvodine, Beograda, Šumadije, Zapadne, Južne i Istočne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Mladi uprkos svim izazovima imaju tradicionalna i zdravorazumska razmišljanja o porodici, budući da dve trećine ispitanika brak svojih roditelja doživljava skladnim, a nešto više od pola ispitanika bi želelo da ima porodicu sličnih vrednosti iz koje potiču. Takođe, važno je napomenuti, da su roditelji kod većine mladih ključni u donošenju odluka u životu.

Foto: Freepik.com

 

Gotovo svi mladi žele decu i to bar dvoje, dok je njih 40 odsto odgovorilo da želi da ima troje i više dece.

Njih 80 odsto bi da se ostvari kao roditelj pre 30. godine, 90 odsto misli da su najbolje godine za brak do 30. godine, a za 82 odsto ispitanika asocijacija za dete je radost.

Cilj istraživanja jeste sagledavanje stavova mladih o braku, porodici i reproduktivnom zdravlju, što će biti polazna osnova prilikom donošenja novih mera i strategija Ministarstva za brigu o porodicu i demografiju.

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar