Priče > Društvo

Reči UPOZORENJA Borka Petrovića, NAJBOLJEG nastavnika SVETA: Kad se ruke sklone i DETE tresne o pod, ZAKAZALI smo svi

Zaboravili smo na ljudske vrednosti koje su nas nekada krasile i to je ono vaspitno što se izgubilo u obrazovno-vaspitnom radu

Izvor: K1info/Tanjug

14/05/2023 > 13:09

podeli vest:

Reči UPOZORENJA Borka Petrovića, NAJBOLJEG nastavnika SVETA: Kad se ruke sklone i DETE tresne o pod, ZAKAZALI smo svi
Foto: Freepik.com


Borko Petrović, nastavnik engleskog jezika, koji je 2022. godine proglašen najboljim nastavnikom na svetu, ocenio je da se vaspitni segment izgubio u vaspitno-obrazovnom radu, ali i ocenio da zbog najavljenih mera, posle tragedija u školi "Vladislav Ribinikar" i dva sela kod Mladenovca i Smedereva, Srbija ide u dobrom pravcu.

- Trčimo previše, zaboravili smo na ljudske vrednosti koje su nas nekada krasile i to je ono vaspitno što se izgubilo u obrazovno-vaspitnom radu. Ne znam da li iko od mojih kolega ima utisak da se mi bavimo vaspitnim radom, nekako smo to ostavili roditeljima - rekao je Petrović, koji je nagradu za najboljeg edukatora na svetu primio u novembru u Nju Delhiju gde se delegatima iz 110 zemalja obratio na temu kreativnosti i inovacija u nastavi.

Podsetio je da se previše često čuje roditelji znaju da budu nezgodni, ne možemo da se mešamo previše u porodične poslove.

- To je začarani krug u kojem smo zapostavili sve ono što je vaspitno jer smatramo da tu nema napretka - rekao je nastavnik engleskog iz Paraćina i naglasio da nikada nije dozvolio da se vaspitna komponenta obrazovanja izgubi, te da đacima uvek daje ono što smatra da je najpotrebnije.

Naglašava da je naš sitem preventivo postavljen i da postoji mnogo ruku - činilaca zaduženih za obrazovanje i vaspitanje. Tu su prvo ruke roditelja koje svako dete najčvršće drže, rekao je on i dodao da je očigledno da su dečaka K.K oni ispustili.

- Druga membrana bila je škola, tu su direktor, pedagog, sociolog, razredni, drugari, nekada te najbolji drug zadrži da ne padneš u tamu, ali kada se sve te ruke sklone i dete tresne o pod, svi smo zakazali - rekao je Petrović i dodao da spoljni faktori ne mogu da utiču ipak toliko koliko to ko si i odakle si potekao.

Najbolji edukator na svetu, podseća na značaj činjenice da učitelj, nastavnik, prosvetni radnik mora biti poštovan i autoriet. Dodaje da su oni svetinja na istoku u Indiji, Japanu... gde mogu i da kazne dete i gde za to imaju podršku roditelja.

- Toga kod nas više nema i zato ćemo do autoriteta moći da dođemo težim, zaobilaznim putem - rekao je Petrović koji đacima uz osnovni redovni plan i program nastave, pušta i određene filmove kao što su Pijev život, Društvo mrtvih pesnika... koji nosi određenu moralnu porku.

Kaže da mu je bitno da učenike gleda kako rastu kao uzorni ljudi, a da bi to moglo, naglašava da je važno da čitaju. Dodaje da zato i organizuje različite debate u kojima sa đacima razgovara o korenima agresije, rasizmu - velikim problemima savremenog društva.

Foto: Freepik.com

 

- Izučavali smo šta može da se desi u određenom demokratskom društvu gde deca mogu da udare na decu - rekao je nastavnik i dodao da sa đacima na časovima engleskog govori i o dešavanjima u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, da pričaju o tome da li agresija može da se spreči.

Oduvek sam pričao đacima da ne možemo toliko da se opustimo jer dolaskom zapadnih vrednosti postepeno dolaze i problemi, rekao je Petrović i naveo da je pre nekoliko godina organizovao posetu direktora jedne američke škole koja godišnje izdvaja pet miliona dolara na obezbeđenje, na KD vrata, skenere, ali im se desilo da ipak đak unese bombu u lanč paketu.

Kaže da je taj razgovor upriličio i zato što voli da gleda u budućnost kako ga problemi ne bi iznenadili. Naglasio je da je važno da se za svaku vrstu agresije, nasilja utvrdi uzrok. Prema njegovim rečima, američko društvo je pogrešilo tako što su za masovna ubistva u školama optužilvali igrice, Mensona, hevi metal, rok, a nisu uradili jednu jedinu stvar koji Srbija radi.

- Nisu mogli da se liše oružja, kod njih je greška u Ustavu koja im to omogućava - rekao je on.

Naglasio je da Srbija ide u dobrom smeru vezano za mere koje su donete posle dva masovna ubistva.

- Krenuli smo sa razoružavanjem, jedan od najvažnijih načina, svako u trenutku frustracije može da zgrabi flašu, čašu. Imamo dobar smer u kojem se krećemo, razoružavanje je realno dobra mera koja će dati rezultate. U najgoroj varijanti dete bi moglo da donese nož, a to je mnogo benignije nego heklere i kalašnjkove u Americi - rekao je najbolji edukator kojoj je kao osmogodišnjak često bio meta na kojoj su, kako kaže, svi znali da mogu da iskale bes.

Foto: Shutterstock

 

Kaže da je očigledno da je mogao da podnese više od drugih.

- Mnoga deca ne mogu da izdrže stepen nasilja, ono postoji bez obzira kako ga zovemo fizičko, socijalno - kakve patike nosiš, verbalno i digitalno - rekao je on.

Kao otac troje dece naglašava - decu moramo da vaspitavamo. Dodao je da kada je reč o njegovoj deci da to ipak nije najlakše jer im nije lako da prihvate da društvo nije u pravu, već njihov tata.

 

 

Ostavite komentar