Priče > Čuvarkuća

TOTALNA RASPRODAJA tepiha, a traje mesecima, godinama... Kako je to MOGUĆE?

Zakon zna šta je sniženje, rasprodaja, a šta akcija. Znaju li i trgovci i potrošači razliku?

Izvor: K1info/rts.rs

18/01/2023 > 14:31

podeli vest:

TOTALNA RASPRODAJA tepiha, a traje mesecima, godinama...  Kako je to MOGUĆE?
Foto: screenshot


Da li trgovci sve češće zloupotrebljavaju reč rasprodaja kako bi privukli kupce i imaju li kupci pravo da se žale ako se osete iznevereno? Zakon zna šta je sniženje, rasprodaja, a šta akcija. Znaju li i trgovci?

Totalna rasprodaja - u jednoj prodavnici tepiha ponavlja se iz godine u godinu, kažu potrošači koji su se požalili redakciji Beogradske hronike. Međutim, u prodavnici tvrde suprotno.

- Ova rasprodaja se sada radi prvi put. Ova firma postoji od 2018. godine i ovo je sada prvi put da radimo totalnu rasprodaju. Poenta ove rasprodaje je da se smanji obim ovih tepiha i da pređemo na drugu lokaciju i da nastavimo u mnogo manjem obimu poslovanje - kaže Nemanja Vlahović, direktor firme koja se .

Zakon kaže, akcijska prodaja može trajati najduže 31 dan. Sezonska sniženja su dva puta godišnje i traju do 60 dana, dok rasprodaja može da traje sve dok se ne rasprodaju zalihe.

Prošle godine, kažu u inspekciji, građani su nešto manje od 50 puta prijavljivali ovakve slučajeve.

- Potrošači imaju utisak da se zloupotrebljava ova reč rasprodaja i da se ona koristi u onim situacijama kada zapravo nema zakonskog uporišta za njeno korišćenje, odnosno za rasprodaju kako je Zakon o trgovini predvideo - kaže Nikica Jovanović iz Nacionalne organizacije potrošača.

Kazne za ovakve prekršaje su od 500.000 do dva miliona za pravna lica, a za obmanjivanje potrošača 300.000 dinara.

 

Ostavite komentar