Vesti > Politika

Lajčak se obratio iz BRISELA: "Predložio sam NOVI KOMPROMIS ZA PITANJE DINARA na KIM", najavljen još jedan sastanak

Direktor Kancelarije za Kim izjavio je ranije juče da je Beograd tokom jučerašnjeg sastanka u Briselu izneo predloge za rešenje

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

26/04/2024 > 08:30

podeli vest:

Lajčak se obratio iz BRISELA: "Predložio sam NOVI KOMPROMIS ZA PITANJE DINARA na KIM", najavljen još jedan sastanak
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je na jučerašnjem sastanku sa delegacijama Beograda i Prištine predstavio kompromisni dokument u vezi sa pitanjem upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji i dodao da je bilo dovoljno prostora da sve strane objasne svoje stavove.

- Sastanak je završen nakon što sam predstavio kompromisni dokument u nastojanju da se premoste razlike. Biću domaćin novog sastanka nakon što dobijem konstruktivne komentare - napisao je Lajčak sinoć na svom nalogu na mreži X.

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je ranije juče da je Beograd tokom jučerašnjeg sastanka u Briselu izneo predloge za pronalaženje rešenja, ali i istakao da Priština ne želi rešenje.

- Teški i napeti su bili razgovori, ali su bili direktni što je dobro. I ja i eksperti smo imali priliku da iznesemo naše predloge o idejama EU i da rešimo pitanje dinara jer je Kurti tom odlukom ugrozio opstanak srpskog naroda. To mora hitno da se rešava, u pitanju je postojanje Srba - rekao je Petković.

Foto: Tanjug/Tanjug VIDEO

 

On je rekao da će sledeća runda dijaloga biti održana 13. maja.

Jučerašnji sastanak delegacija Beograda, Evropske unije i Prištine u Briselu bio je šesta runda dijaloga na kojoj se razgovaralo o jednostranoj odluci Prištine da ukine dinarski platni promet na KiM.  

Prethodni sastanak na nivou glavnih pregovarača održan je 18. aprila u Briselu, a Petković je tada rekao da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje povodom jednostrane i nasilne odluke Prištine da se ukine dinar i platni promet Srbije na KiM, ali da Priština ne želi da se pronađe rešenje. 
 

Ostavite komentar