Vesti > Politika

Na sednici VLADE SRBIJE donete 3 odluke: Evo o čemu se radi

Iz Vlade poručuju da cilj inicijative nije da rangira zemlje

Izvor: K1info

Autor: Mina Duduković

26/04/2024 > 08:51

podeli vest:

Na sednici VLADE SRBIJE donete 3 odluke: Evo o čemu se radi
Foto: Tanjug/Ministarstvo građevinstva, saobraćaja i infrastrukture/Đorđe Krstić


Na sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak o saglasnosti za pristupanje Inicijativi OECD indikatora javnog identiteta. Usvojena je i uredba o izdavanju doplatne poštanske marke "Nedelja Crvenog krsta”, a postignuta je i saglasnost da se podrži studijska poseta studenata sa Harvarda i MIT-a zemljama Balkana.

Inicijativi OECD 

Na sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak o saglasnosti za pristupanje Inicijativi OECD indikatora javnog identiteta, koji će doprineti proceni spremnosti i otpornosti sistema javnog integriteta na nacionalnom nivou u sprečavanju korupcije, lošeg upravljanja i loše potrošnje javnih sredstava, saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade poručuju da cilj inicijative nije da rangira zemlje, već da služi kao kontrolna tabla za informisanje o jačanju ključnih delova sistema integriteta.

Poštanska marka "Nedelja Crvenog krsta"

Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o izdavanju doplatne poštanske marke "Nedelja Crvenog krsta”, kojom je predviđeno da sredstva od prodaje ove poštanske marke, JP "Pošta Srbije“ Beograd uplaćuje na račun Crvenog krsta Srbije.

Crveni krst Srbije svake godine u periodu od 8. do 15. maja obeležava posebnu manifestaciju "Nedelja Crvenog krsta“, a Ministarstvo zdravlja je dostavilo inicijativu da se u 2024. godini izdaje doplatna poštanska marka i da se sredstva prikupljena od prodaje koriste za finansiranje delatnosti Crvenog krsta Srbije.

Studijske posete u okviru Otvorenog Balkana

Članovi Vlade Srbije saglasili su se da se u okviru Inicijative "Otvoreni Balkan“ podrži studijska poseta studenata master i doktorskih studija sa Harvarda i MIT-a zemljama Balkana, od 10. do 19. maja 2024. godine pod nazivom "Balkan Trek 2.0“.

Balkan Trek je studentsko putovanje za studenate master i doktorskih studija sa Harvarda i MIT-a zemljama Otvorenog Balkana (Republici Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji) koje se u poslednje dve godine održava po drugi put.

Zemlje Inicijative "Otvoreni Balkan“ imale su priliku da, u maju prošle godine, ugoste učesnike iz 17 različitih zemalja, sa svih kontinenata izuzev Australije, sa ciljem predstavljanja inicijativa i projekata, povećanja vidljivosti naših zemalja i postavljanja temelja za zajedničke projekte u budućnosti.

Ostavite komentar