Priče > Društvo

VLADIKA GRIGORIJE progovorio o JOGI, mnogi će mu reći - HVALA

Jedino kao fizička vežba, lišena spiritualnih elemenata, joga je dopustiva za mene kao hrišćanina

Izvor: K1info

17/01/2023 > 11:26

podeli vest:

VLADIKA GRIGORIJE progovorio o JOGI, mnogi će mu reći - HVALA
Foto: ATA Images


Vladika Grigorije često putem svojih društvenih mreža razbija mitove u Srba, pa je pričao i oblačenju u crkvi, nošenju crnine posle smrti bližnjeg ili o tome da li može da se radi na crveno slovo... Ovaj put se dotakao joge, i mnogi će mu reći - hvala Vam na tome. 

- Iskreno govoreći, ja o jogi skoro ne znam ništa. U duhovnom smislu stvarno ne znam ništa. Shvatio sam da je to i duhovna sfera, da nije samo fizička. Ja sam se u pravoslavlju uvek osećao dobro i osećam se dobro , kaže u videu u episkop diseldorfski i cele Nemačke.  

- Znam da nisam ni izdaleka dostogao ono što moja tradicija nudi, tako da nisam, imao potrebu za nekom drugom duhovnom tradicijom. Ali isto tako imamm potrebu da kažem da nije u našoj tradiciji duhovnoj, pravoslavnoj, da o bilo kome govorimo ružno, a pogotovo ako i nečemu ili nekome ne znamo ništa, kao što - na primer, ja ne znam o jogi.

- Jedino što znam i što sam se raspitao kod lekara i fizioterapeuta jeste to da joga nudi neke vežbe koje su vrlo korisne za ljudsko telo. I ono šta sam čuo od ljudi. koji su se bavili na nekom samo fizičkom nivou, a ne duhovnom, je da se može čovek tu naučiti strpljenju jer te vežbe iziskuju dugotrojan trud, strpljenje i rad.

Prema tome, ako ste dobar hrišćanin, ukorinjen u svojoj tradiciji, možete na fizičkom planu da vežbate i te vežbe - to je moje mišljenje - zaključio je Vladika Grogorije. 

Nakon ovih reči u video snimku, vladika se oglasio i tekstom (koji prenosimo u celosti) na svom instagram profilu. 

- Neretko se dešava da ono što napišem ili kažem na ovom profilu bude interpretirano pogrešno, izmešteno iz konteksta ili stavljeno u sasvim novi i izmenjen kontekst koji uopšte nisam imao na umu sastavljajući svoje objave. 

- Zato mi se čini važnim da ponovim još jedanput kako ne bi bilo nesporazuma: o jogi u ovom videu govorim isključivo kao o fizičkoj vežbi, bez praktikovanja njenih duhovnih dimenzija. I jedino kao fizička vežba, lišena spiritualnih elemenata, joga je dopustiva za mene kao hrišćanina.

Foto: Pixabay.com

 

- Za mene, što ne znači da mora ili treba da bude dopustiva i za vas. 

- Svaki pokušaj da se ovaj video iskoristi kao svojevrsni vid moje saglasnosti za praktikovanja joge na dubljem, duhovnom planu i izvan okvira koje sam upravo naveo – nedobronamerno je izmeštanje mojih reči i stavova iz konteksta.

- I još nešto bitno: ne smemo smetnuti s uma da svaki čovek snosi odgovornost za sopstveni život i postupke, te da niko ne može preuzeti na sebe odgovornost za tuđi život i dela, pa to ne mogu ni ja uraditi.

- Ukoliko neko protumači moje stavove na drugačiji način od onoga kako su izneseni ovde, to je stvar lične i pojedinačne odgovornosti onih koji to učine.

- Baš kao što je svako od nas isključivo odgovoran za svoj život, tako je i sve ostalo – pa i praktikovanje joge – stvar pojedinačne odgovornosti koju je red da makar ponekad u životu preuzmemo na sebe, ne očekujući od drugih da budu odgovorni ili 'krivi' umesto nas za postupke i dela koja sami činimo. Svako vam dobro", napisao je vladika na Instagramu.

 

Ostavite komentar