Priče > Čuvarkuća

LETNJI ODMORI postaju PRAVI luksuz: ARANŽMANI za leto 2023. - i do 20% SKUPLJI

Turističke agencije već krenule sa "first minute" ponudama za leto

Izvor: K1info/biznis.rs

18/01/2023 > 10:21

podeli vest:

LETNJI ODMORI postaju PRAVI luksuz: ARANŽMANI za leto 2023. - i do 20% SKUPLJI
Foto: Pixabay.com


Turističke agencije su istakle "first minute" ponude za letnju sezonu 2023. i na prvi pogled se može zaključiti da su cene aranžmana znatno veće. Tamo gde su cene ostale iste kao prethodne godine uglavnom je smanjen broj dana korišćenja usluge.

Zbog povećanja cena goriva i svih ostalih usluga, usled inflacije na globalnom nivou, bilo je očekivano da i kod nas dođe do poskupljenja u turističkom sektoru, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

- Iz iskustva znamo da se cene neće vratiti na prethodne iznose. Hotelske usluge su poskupele na svim destinacijama, te je usledilo i povećanje njihovih cena prema turističkim agencijama i kupcima - dodaje Seničić.

Prema rečima našeg sagovornika, privatni smeštaj u Grčkoj poskupeo je od pet do 10 odsto, a hotelski do 20 odsto. U Egiptu i Turskoj cene su više za 10 do 20 odsto u odnosu na prošlu i 2021. godinu.

- Treba imati u vidu i to da mi ne možemo trenutno dati konkretne primere, jer oni zavise od kvaliteta i usluge hotela, kao i termina kada se putuje. Značajno poskupljenje biće za avionske destinacije, jer su cene avio-karata znatno povećane. Čarter letovi sa kompanijom Air Serbia, koje agencije realizuju tokom letnje sezone, još uvek nisu do kraja ugovoreni, te nemamo konačne cene - ističe direktor YUTE.

Foto: YouTube screenshot

 

Interesovanje za "first minute" aranžmane u ovo vreme je nešto sasvim normalno, ali ono počinje već u novembru.

- Prodaja je na prošlogodišnjem nivou, a popusti su veliki za one koji već sada odluče da uplate aranžmane. Jedina mana kada se govori o ranijim uplatama je dug period do realizacije, jer za to vreme može doći do nekih nepredviđenih okolnosti, u šta smo se uverili u vreme covida - kaže Aleksandar Seničić.

On dodaje da se neka nepredviđena okolnost poput bolesti ili smrtnog slučaja ne može predvideti.

- Kod first minute aranžmana cela suma mora odmah da se uplati, jer taj novac agencije prebacuju na račun stranih partnera da bi dobile povoljnu cenu. Zbog rizika putnicima se preporučuje da kupe osiguranje od otkaza putovanja. Ono im omogućava da u slučaju nepredviđenih okolnosti povrate novac - navodi naš sagovornik.

Ova polisa može se kupiti u turističkoj agenciji, ali i kod osiguravajućih kuća. Cena polise se obično kreće od dva do četiri odsto ukupne vrednosti aranžmana, pa ako je odmor po ceni od 800 evra, za polisu je potrebno izdvojiti od 16 do 32 evra.

- To je najbolji način osiguranja, a kada nemate tu polisu nije moguće otkazati aranžman bez plaćanja penala - ističe Seničić i podseća i na kupovinu putnog zdravstvenog osiguranja.

Foto: Shutterstock

 
Sneg nije uslov za povraćaj novca

Ove godine zimska sezona u Srbiji protiče u znaku lepog vremena, sa skoro prolećnim temperaturama. Zbog toga, kako kaže Seničić, bilo je kupaca zimskih aranžmana koji su se žalili i tražili povraćaj novca – jer nema snega.

- Sneg ne ispunjava uslov za povraćaj novca, jer niko ne može da garantuje da li će ga biti za vreme predviđenog odmora. Situacija se popravlja, pošto je sneg pao na Zlatiboru, Kopaoniku, Staroj planini. Sve staze u našim zimskim centrima su osposobljene za veštački sneg, ali da bi se on održao spoljna temperatura bi trebalo da bude niža - kaže naš sagovornik.

Seničić dodaje je ove zime najveće interesovanja za takozvane porodične destinacije poput Tare, Divčibara, Zlatara, Rudnika, a u našem okruženju ljubitelji zimskog odmora su zainteresovani za Jahorinu i Bugarsku – koja je najpovoljnija kada je reč o skijaškim aranžmanima u inostranstvu. On ističe da deo ljudi koji vole da skijaju na zapadu, u Švajcarskoj, Austriji, Italiji ili Francuskoj, uglavnom putuje individualno.

 

 

 

Ostavite komentar